Kültür Sanat İzmir’e ‘kitap’lı bahar

İzmir’e ‘kitap’lı bahar

16.04.2010 - 22:32 | Son Güncellenme:

15. İzmir Kitap Fuarı, 17-25 Nisan tarihleri arasında Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenecek. Fuarın onur konuğu ise bu yıl 50. sanat yılını kutlayan Yüksel Pazarkaya.

İzmir’e ‘kitap’lı bahar

Baharın gelmesiyle açık hava etkinliklerine hazırlanan İzmirliler, bu yıl 15. yaşına giren TÜYAP Kitap Fuarı ile dokuz gün boyunca her türden bir araya gelecek yüzlerce kitabın dünyasına misafir olacak. Her yıl ziyaretçi sayısı yüz binleri geçen İzmir Kitap Fuarı; konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi etkinliklerin yer aldığı zengin içerikli bir programla katılımcıları ağırlayacak.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bugün başlayıp 25 Nisan’a dek sürecek olan fuar, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenleniyor. Yaklaşık 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilecek fuarda 130 kültür etkinliği düzenlenecek.

Onur konuğu Pazarkaya
15. İzmir Kitap Fuarı’nın onur konuğu ise bu yıl 50. sanat yılını kutlayan şair, çevirmen, dilbilimci Yüksel Pazarkaya. 2000 yılında Orhan Veli, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin’in kitaplarını Almancaya çeviren ve bu çevirilerinden dolayı Dresden Teknik Üniversitesi tarafından kendisine sanat ödülü verilen Pazarkaya, fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerde yer alacak.
Fuar süresince aralarında Füruzan, Tahsin Yücel, Doğan Hızlan, Turgut Özakman, Oya Baydar, Ahmet Telli, İnci Aral, Enver Ercan, Tuğrul Keskin, Ataol Behramoğlu, Muzaffer İzgü, Muazzez İlmiye Çığ’ın da bulunduğu yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.

23 Nisan coşkusu
Fuarda TÜYAP Çocuk Kulübü bünyesinde bu yıl da 23 Nisan Çocuk Şenliği çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Söyleşi, okuma saati, atölye çalışmaları ve gösteriler gibi 20’ye yakın etkinliğin yer alacağı program 20-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek.
Fuar önemli sergilere de ev sahipliği yapıyor. Fuar süresince Kemal Buluş’un toplumsal mücadeleye yön veren emekçileri ele aldığı “Yazarları da Çizerler” adlı karikatür sergisi görülebilecek. Katılımcılar, Bir Zamanlar Yayıncılık ve Punto Yayınları’nın çok sayıda fotoğrafçının katkısıyla hazırladığı “Türkiye’nin Siyahları” adlı sergisini, Yolculuk dergisi görsel yönetmeni Faruk Akbaş’ın çektiği fotoğraflarla Anadolu’da sürüp giden farklı yaşamları konu edindiği “Anadolu’da Yolculuk” sergisini de izleyebilecek. Fuarla ilgili tüm bilgiler www.izmirkitapfuari.com adresinde. Bunun yanı sıra katılımcılar, sürekli güncellenen www.twitter.com/kitapfuari sayfasından da yararlanabilirler.


Fuarın konukları
- Türkçeyi doğru kullanma konusunda eleştirileriyle topluma ışık tutan, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve yazar Feyza Hepçilingirler,
21 Nisan Çarşamba günü saat 15.30’da “Türkçemiz Geleceğimiz” konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.
- PEN Türkiye Başkanı, öykü ve roman yazarı İnci Aral ise 18 Nisan Pazar günü saat 15.45’te “Sadakat Üzerine” başlığı altında bir konuşma yapacak.
- Çocuk kitaplarının kıdemli yazarı Gülten Dayıoğlu da
22 Nisan Perşembe günü saat 13.15’te “Yaşadıklarım ve Düşlediklerim: Yetmiş İki Kitap Bir Hayat” konulu söyleşiyle okuyucularıyla bir araya gelecek.
- Gazeteci ve yazar Prof. Dr. Mehmet Altan 24 Nisan Cumartesi günü saat 15.45’te “Bu Topraklarda Yaşayanların Meselesi: Kent Dindarlığı” konulu bir konuşma gerçekleştirecek.
-Mesleğe 15 yaşındayken karikatür çizerek adım atan, Oğuz Aral’ın Gırgır dergisinde yetişen mizah yazarı Cihan Demirci de 23 Nisan Cuma günü saat 18.15’te “Mizahımızın Alayköşkü: Gırgır Dergisi” başlığı altında okurlarla söyleşecek.