Kültür Sanat Karikatür Oscar’ı ‘mülteciler’e

Karikatür Oscar’ı ‘mülteciler’e

01.06.2011 - 00:10 | Son Güncellenme:

28’inci Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda 1.’liğe mültecilik sorununu ele alan karikatürüyle Ross Thomson değer görüldü...

Karikatür Oscar’ı ‘mülteciler’e

Bu yıl 28. kez düzenlenen ve karikatür dünyasının en önemli ödüllerinden biri olarak gösterilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın kazananları belirlendi. Ercan Akyol, Steve Bell, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdelazim Ismail, Maira Kalman, Rick Meyerowitz, Tan Oral, Ralph Steadman (Başkan) ve Hideo Takeda’dan oluşan Seçici Kurul, yarışmaya İngiltere’den katılan Ross Thomson’ın mültecilik sorununu ele alan karikatürünü birincilik ödülüne değer buldu. Londra’da çeşitli reklam ajanslarında direktörlük yaptıktan sonra serbest karikatüristliğe başlayan İskoçya doğumlu Thomson, çok sayıda ulusal ve uluslar arası karikatür yarışmasında ödüller kazandı.
Yarışmanın ikincisi İsrail’den İlya Katz, üçüncüsü ise Almanya’dan Werner Rollow oldu. Seçici Kurul bu yıl 37 ülkeden 118 sanatçının 138 karikatürünü 30 Mayıs’ta Bodrum Işıl Club’ta değerlendirdi. Kurul ayrıca Nadia Aghabeigi (Iran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Victor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs ( Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Listes Nikola (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme’yi (Almanya) başarı ödülüne değer buldu.
Yarışmada ödül kazanan karikatürler 1-10 Haziran tarihleri arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde izleyiciyle buluşacak. Yarışmanın birincisine 8 bin dolar, ikincisine 5 bin dolar, üçüncüsüne ise 3 bin 500 dolar tutarında ödül sunulacak. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500’er dolar alacak. Kazananlara ödülleri ise 18 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Haberin Devamı

Karikatür Oscar’ı ‘mülteciler’e

‘Bilgisayar elle çizimi geçiyor’
Karikatür fikrinin hala canlı olduğunu ve çizebilen, düşündüğünü ifade edebilen ülkelerin şanslı olduğunu vurgulayan jüri başkanı Ralph Steadman, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na daha da güçlü karikatürlerin katıldığını belirtti:
“Kalite her zamanki gibi çok iyi. Ama bilgisayarın gerçek, elle çizimin üstüne geçmeye başladığını görüyoruz. Buna iyi veya kötü diyemem. Bu bir değişiklik; hepimiz değişiyoruz.”
Steadman ödüllü karikatürleri ise şöyle değerlendirdi:
“Yarışmanın birincilik ödülünü alan iyi bir karikatür ama benim tercihim üçüncülük ödülünü kazanan. Çok komik bir karikatür bu. İkincilik ödülü alan karikatür de iyi, felsefi bir çalışma.” Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın önemine de değinen Steadman “Bu yarışmada bizi yönlendirmemelerini beğeniyorum. Tarafsız, çok açık ve şeffaf bir ödül.
Aynı zamanda da adil.”