Kültür Sanat Mavi ve sanat

Mavi ve sanat

07.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mavi ve sanat

Mavi ve sanat


Mavi ve sanat
P Sanat Kültür Antika Dergisi, Yaz '99 sayısını "Mavi ve Sanat"a ayırdı. Bu ilginç konu başlığı altında sanatta mavi rengin değişik tonları ve farklı kullanım alanları inceleniyor.
Bedri Rahmi'nin resimleriyle bezeli "Mavi Yolculuk" adlı ilk bölümün öyküsünü Orhan Duru anlatıyor: 1974 yılında Sabahattin ve Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Ali ve başka arkadaşları, güney kıyılarını dolaşmak üzere İzmir Limanı'ndan açılır. O dönemde bu yolculuğu garipseyen liman yöneticileri "durumu" Ankara'ya bildirir. Açılan soruşturma oldukça uzun sürer! Bu yolculukta Bedri Rahmi'nin yaptığı resimler, Azra Erhat'ın "Mavi Sürgün" Halikarnas Balıkçısı'nı anlattığı yazıyla bütünleşiyor.
Times gazetesinin sanat eleştirmeni John Russell Taylor, P'nin bu sayısı için yazdığı "Denizlerde Mavi Günler" başlıklı yazıda İngiliz ve Fransız ressamların deniz izlenimlerini inceliyor.
Yves Klein'ın kendi adını taşıyan mavi tonu, Franz Marc'ın mavi atları, Picasso'nun mavi yılları, Matisse'in mavi kesme kağıtları, Avni Arbaş'ın mavi denizleri okurun içine ferahlık veriyor. Cevat Çapan'ın seçtiği "mavi şiirler" de serin bir tat bırakıyor ağızlarda.
Selçuklu çini ve seramiklerinin firuzesi, Topkapı Sarayı MÜzesi'ndeki bleu - blanc Çin porselenleri, Sadberk Hanım Müzesi'ndeki İznik çini ve seramikleri, Sümer ve Mısır uygarlıklarından günümüze mücevherlerin gözdesi lapis lazuli merakla okunacak yazılara konu oldu.