Kültür Sanat Maya Sahnesi'nde kadın oyunları

Maya Sahnesi'nde kadın oyunları

08.03.2013 - 15:11 | Son Güncellenme:

Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında kadın oyunları sergilenecek

Maya Sahnesinde kadın oyunları

TİYATRO BOĞAZİÇİ’NDEN BİR KADIN OYUNU: BİR KADIN UYANIYOR

Haberin Devamı

Gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak Sevilay Saral tarafından yazılan Bir Kadın Uyanıyor adlı oyun, bir kadının ilk gençliğinden, evlilik hayatına, eşi ve çocukları ile ilişkisinden boşanma ve kendi ayakları üzerinde durma süreçlerine kadar, kadın sorunlarına odaklı bir yaklaşıma sahip. Oyun Mart ayı itibariyle Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkıyor. Hem mizahi hem de dramatik bir üslupla bir kadının hayatına ayna tutan Bir Kadın Uyanıyor, kadının toplum ve aile içinde karşılaştığı sorunları açık bir dille tartışıyor.

Sevilay Saral ve Metin Göksel’in yönettiği oyunda Aysel Yıldırım oynuyor. Hikayesi anlatılan gerçek karakter ile oyuncu ve yazarın birlikte yaptığı çalışmadan ortaya çıkan Bir Kadın Uyanıyor, bir Tiyatro Boğaziçi prodüksiyonu.

Haberin Devamı

İlk olarak kadınların tiyatrosu formunda ortaya çıkmış, sadece kadın seyirciye oynanan oyun Mart ayından itibaren erkek-kadın tüm seyircilere açık olarak sahnelenecek.

Oyun 13 ve 28 Mart saat 20:30’da Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde.

Yazan: Sevilay Saral

Yöneten: Sevilay Saral, Metin Göksel

Oynayan: Aysel Yıldırım

Görüntü ve Efekt Uygulama: Gülcan Küçük, Nihal Albayrak

Işık: Zilan Kaki, Erdi Aydın

Dekor-Kostüm: Ayşan Sönmez, Nilgün Ilgıcıoğlu, Özlem Pehlivaner, Selda Durna

Müzik: Diler Özer, Feryal Öney, Ülker Uncu

Görüntü: Pınar Özkul

Afiş Tasarım: Filiz Bilmiş

MERVE ENGİN’DEN YENİ BİR TEK KİŞİLİK KADIN OYUNU İNTİHAR MI CİNAYET Mİ?

"Çocuklar okuldan döndüklerinde bir şey anlamasınlar diye soğanları önüme koydum. Bir yandan gözlerimin acısı, bir yandan kalbimin. Aslında sevgi çoktan bitmişti aramızda, acıyan kalbim değil ciğerlerimdi. Sırtım cayır cayır yanıyordu. Hiç tanıdık olmayan bir sancıydı bu. Röntgen çekseler vallahi görülürdü. Allah'ım bazen abartıyor olabilirim, bunlar yalan değil, sadece hissettiklerim gerçekten."

Hayatı boyunca soru sormayan bir kadının tek soruyla hayatı değişebilir mi? Bu kadın kendisinden bile sakladığı düşünceleri nerede biriktirmiştir? Hayatı film şeridi gibi gözlerinin önünden aksa nasıl bir insan olduğunu düşünür? Ölümü mü seçer yoksa yaşamayı mı?

Haberin Devamı

Oyun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde saat 20.30’da, 17 Mart Pazar günü saat 18.00’de Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde.

Yazan-Yöneten: Evrim Yağbasan

Oynayan: Merve Engin

Sahne ve Kostüm Tasarımı: Bahar Uyandıran

OTOBÜS / TİYATRO BOĞAZİÇİ

Bir otobüste yolculuk eden on kadın... Bayan Kahverengi... Bayan Yeşil... Bayan Turuncu... Bayan Kırmızı... Bayan Sarı... Bayan Mavi....Bayan Pembe... Bayan Siyah... Bayan Gri... Bayan Beyaz...Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden renkli... Hiç hesapta yokken sırlarını ortaya döküyor... namusu, namussuzluğu konuşuyorlar... On renkten on kadından biri ince ince ağlayan beyaz gelin... Rota değişiyor... On kadın hep beraber Bayan Beyaz’ı nereye taşıyor... Onlar aynı yola baş koymuyorlar.... gelin görün ki hiçbiri bu yola taş da koymuyor... Onlar artık yol arkadaşı... ya da anlatılan bir masal sadece... bir kadın masalı...

Metni Sevilay Saral tarafından yazılan oyunda bir otobüste yolculuk eden, yaşamları birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar. Otobüs, Türkiye’de çok tartışılan bir konu olan namusu tiyatronun diliyle tartışma çabasında olan bir oyun olarak tasarlandı.

Haberin Devamı

Oyun 10 Mart Pazar günü saat 18.00’de Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde.

Oynayanlar: Aysel Yıldırım, Ayşan Sönmez, Banu Açıkdeniz, Başak Doğan, Gülcan Küçük, Nihal Albayrak, Pınar Gümüş, Sema Merve İş, Senem Han, Zeynep Okan

Işık-Efekt: Sezin Gündoğan, Gülsen Özbekar

Ödüller: Direklerarası Seyirci Ödülleri 2011 - En İyi Koreografi