Kültür Sanat Milliyet Sanat’ın gündemi de 'yaz’

Milliyet Sanat’ın gündemi de 'yaz’

29.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi, ağustos sayısında yaz mevsiminin güzel sanatlar, sinema, müzik ve edebiyatla ilişkisine odaklandı

Milliyet Sanat’ın gündemi de yaz’

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Milliyet Sanat dergisi, ağustos ayı için yaz mevsiminin kavurucu sıcağına uygun bir sayı hazırladı. Dergi, artık küresel ısınma nedeniyle dayanılması iyice güçleşen sıcağın ve yaz mevsiminin güzel sanatlar, sinema, müzik ve edebiyatla ilişkisine odaklandı.
Bu kapsamlı dosya, hem Batı hem de Türk sanat tarihinde  sıcağın etkilerinin incelendiği, Gauguin’in Tahiti resimlerinden Halil Paşa’nın Erenköy peyzajlarına uzanan ünlü yaz resimlerinin anlatıldığı yazıyla açılıyor.
Sıcağın buram buram hissedildiği, derginin kapağını süsleyen Marilyn Monroe’nun unutulmaz filmi “Yaz Bekarı”ndan “Venedik’te Ölüm”e; Metin Erksan’ın başyapıtı “Susuz Yaz”dan “Bereketli Topraklar Üzerinde”ye kadar pek çok film de konunun sinema bölümünde yerlerini alıyor. Ayrıca Batı ve Türk müziğinde sıcak temalı şarkılar, Türk ve dünya edebiyatında yaz temasını içeren romanlar ve şiirler de dosyada bulabileceğiniz konular arasında.


Rock’n Coke’a az kaldı
Küresel ısınmanın tehlikelerini anlatan çizgi roman “Acayip Havalar”ın Türkçe önsözlerinden birini yazan, konunun uzmanlarından Ömer Madra ile söyleşiyi de bu dosyanın sonunda okuyabilirsiniz. 
1 - 2 Eylül tarihlerinde Hezarfen Havaalanı’nda düzenlenecek olan Rock’n Coke’un ağır konukları; Franz Ferdinand, Smashing Pumpkins, Manic Street Preachers, Chris Cornell ve Badly Drawn Boy’un portrelerini derginin festival için hazırladığı özel dosyada bulabilirsiniz.
Bu yıl 'ulusaldan evrensele” temasıyla üçüncü kez düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ni Ufuk Çakmak yazdı.  'Kadın ozanlar’ın önde gelenlerinden Suzanne Vega ile yeni albümü “Beauty & Crime” vesilesiyle yapılan özel söyleşi, Naim Dilmener’in Müzikal Günce’si ve 25. yılını kutlayan Ezginin Günlüğü, gene derginin müzik sayfalarında. Ulak’tan izlenimler

Sinema sayfalarında Alin Taşçıyan’ın Çağan Irmak’ın yeni filmi “Ulak”ın Kemerburgaz yakınlarındaki Gümüşdere köyü merasında kurulan setinden izlenimlerinin yanı sıra “Zeynep’in Sekiz Günü”nde oynayan, “Beyaz Melek” ve “Usta”da da rol alacak genç oyuncu Fadik Sevin Atasoy ile söyleşisini okuyabilirsiniz. İngiliz sinemasının 'soylu’ oyuncularından Helena Bonham Carter ve ağustos ayının yeni filmleri de bu sayıda okunabilir.  

Turgut Uyar’a saygı

Milliyet Sanat, bu sayısında hem doğum hem de ölüm ayı ağustos olan şair Turgut Uyar’ı anıyor. Derginin iaşe sayfasının yazarı Hülya Ekşigil ile yeni  kitabı “Dilim Gülümsüyo!” nedeniyle yapılan söyleşi de bu sayıda yer alıyor. Yeni yayınlarda Adalet Ağaoğlu’nun günlüklerinden oluşan “Damla Damla Günler”i bulabilirsiniz.  

   

Documenta 12’den Pirosmani’ye

Türkiye’nin önemli sanat koleksiyonerlerinden Sevda Elgiz, Sema Çağa, Yunus Büyükkuşoğlu ile Ahu Büyükkuşoğlu, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonları adına vakfın Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol ve Saruhan Doğan ile koleksiyonerlik üzerine yapılan kısa söyleşiler plastik sanatlar sayfalarında okunabilir.
Pera Müzesi’nin bu ay ev sahipliği yapacağı Pirosmani sergisiyle Almanya’nın Kassel kentinde süren büyük sanat şovu Documenta 12 de  bu sayfalarda.
Arkeoloji sayfalarının konusu ise 100. yılını dolduran Alacahöyük kazıları vesilesiyle, mekânın ebedi sahibi olan Hattiler...  

Ayın DVD’si  'Kandahar’

Milliyet Sanat, bu ay, okurlarına İranlı usta yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın yönettiği “Kandahar”ı armağan ediyor. 2001 yılında Altın Palmiye’ye aday olan film, Kanada’da yaşayan kadın gazeteci Nafas’ın (Niloufar Pazira) anayurduna ve intihar etmeye karar veren kız kardeşine ulaşmak için göze aldığı zorlu yolculuğu anlatıyor.