Kültür Sanat Ölümünden sonra da tartışılıyor

Ölümünden sonra da tartışılıyor

21.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalyan gazeteci yazar Oriana Fallaci, ölümünden sonra da İtalya'da tartışma konusu olmayı sürdürüyor

Ölümünden sonra da tartışılıyor

Ölümünden sonra birçok kentte adının sokak ya da meydanlara verilmesi gündeme gelen Fallaci'nin doğum yeri Floransa'daki merkez sol belediye başkanlığı, bu yöndeki bir öneriyi gündeme almayı reddetti. Ancak sağ partiler, konunun tartışılmasını istiyor.

Aynı sorun, Roma kentinin solcu Belediye Başkanı Walter Veltroni'nin de gündeminde ve Veltroni, başkentin bir sokağına Fallaci'nin adının verilmesine sıcak baktığını belirtiyor.

Torino'da ise Piemont bölge konseyinin, 2002'de Müslümanları kızdıran ''Öfke ve Gurur'' adlı kitabının yayımlanması sırasında Fallaci'ye destek verdiği bilinen sağ eğilimli Kuzey Birliği'nin, Fallaci'nin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunma isteğini reddettiği belirtiliyor.

2. Dünya Savaşı sırasında, 14-15 yaşlarındayken faşist lider Mussolini karşıtı partizan bir gruba katılan, daha sonra da uzun yıllar dünyanın en tehlikeli bölgelerinde savaş muhabirliği yapan Fallaci, sözünü sakınmayan ve muhalif bir isim olarak tanındı.

Vietnam, Orta Doğu ve Latin Amerika'da dolaştığı yıllarda birkaç kez ölümün eşiğinden dönen Fallaci, kariyeri boyunca Henry Kissinger, Yaser Arafat, Kral Hüseyin, İndra Gandi ve Şah Rıza Pehlevi gibi pek çok ünlü siyasiyle büyük yankı uyandıran röportajlar yaptı.

Humeyni ile yaptığı söyleşi sırasında başörtüsünü çıkaran Fallaci, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'a da Vietnam savaşının ''nafile bir savaş'' olduğunu kabul ettirdi. Kissinger, daha sonra bu röportaj için, ''Hayatım boyunca bir basın mensubuyla yaptığım en felaket söyleşi oldu'' ifadesini kullandı.

''Doğmamış Çocuğa Mektup'', ''Bir İnsan'' ve ''İnşallah'' gibi çok satan kitaplar da yazan Fallaci, 70 yaşından sonra yazdığı ''Öfke ve Gurur'' adlı kitapla Müslümanları kızdırdı. Fallaci, 11 Eylül'den birkaç hafta sonra piyasaya çıkan ve birkaç milyon satan kitapta, Avrupa'nın İslam tarafından istila edildiğini ileri sürüyordu.

Daha sonra İslam karşıtı görüşlerini başka kitap ve makalelerde de tekrarlayan Fallaci hakkında çeşitli Avrupa ülkelerinde davalar açıldı.

76 yaşındaki Fallaci, doğum yeri Floransa'da kanserden öldü.