Kültür Sanat Piyasada ekim devrimi!

Piyasada ekim devrimi!

12.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Piyasada ekim devrimi!

Piyasada ekim devrimi

Ekim ve kasım aylarında altı Türk filmi gösterime girerek Hollywood blockbuster'larıyla rekabet edecek

Sinemamızda bir Ekim devrimi yapılacak! 1 - 5 Ekim tarihleri arasında Antalya Altın Portakal, 8 - 12 Ekim tarihleri arasında Adana Altın Koza festivallerinde bu yıl çevrilen filmler toplu halde izlenebilecek. "Mektup", "Masumiyet", "Nihavend Mucize", "Hamam", "Kuşatma Altında Aşk" ve "Ağır Roman" ekim ve kasım aylarında gösterime girerek "5. Element", "Speed 2" gibi blockbuster filmlerle rekabet edecek.
(Bu haberi size pürneşe iletmekle birlikte filmleri izledikten sonra dırdır etme hakkımı da saklı tutuyorum. Sonra bana "dilenciye hıyar vermişler, eğri diye beğenmemiş" demeyin!)
Şiddet ve aksiyondan ibaret bir sürü Hollywood zırvası sinemaları işgal ederken yerli yapımların salon bulamaması yıllardır içimizde uktedir. "Amerikalı", "Bay E", "İstanbul Kanatlarımın Altında" ve "Eşkıya" gibi filmlerin yüksek gişe hasılatı, iyi bir reklam kampanyası yapılırsa, can sıkıntısını gidermek için evde televizyon izleyen insanların sinemaya çekilebileceğini gösterdi. Türkiye'de bir moda yayılmayagörsün! Türk filmi izlemek `in' olursa sinema salonlarının Caz Festivali'nde, `caz dışı' konserlerde Açıkhava Tiyatrosu gibi dolup taşması işten bile değil!
Ekim devriminin ilk eylemini Ali Özgentürk gerçekleştirecek. Başrollerini Tarık Akan ve Zişan Uğurlu'nun paylaştığı "Mektup" 26 Eylül'de gösterime girecek. Cüneyt Gökçer, Ahmet Mekin, Jessica Campbell, Nail Çakırhan ve Necdet Mahfi Ayral'ın rol aldığı filmin görüntü yönetmeni Mirsad Herovic. Müziği Anouar Brahem ve Hasan Cihat Örter'in besteledi; şarkıları Erkan Oğur seslendirdi.
Sinemada çok işlenmiş bir konu, meleklerin yeryüzüne dönüp fani insanlara yardım etmesi... Türk sinemasında bu "Nihavend Mucize"yi Atıf Yılmaz gerçekleştirdi. Ölümünden sonra yaşamları çekilmez hale gelen oğlu (Haluk Bilginer) ve kocasına (Şükran Güngör) yardıma gelen melek (Suzan) ise Türkan Şoray. Lale Mansur ve Beyaz'ın da önemli rolleri üstendikleri film 17 Ekim'de gösterime girecek.
Aynı tarihte Zeki Demirkubuz'un 54. Venedik Film Festivali'nde gösterilen ikinci filmi "Masumiyet" de gösterime girecek. Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora ve Melis Tuna'nın rol aldıkları filmin görüntü yönetmenliğini Ali Utku, müziğini Cengiz Onural yaptı. Hapisten çıkan gencin, aynı otelde kaldığı bir pavyon kadınıyla onu çalıştıran adam ve konuşma engelli kızlarıyla aralarındaki dostluk çerçevesinde arabesk bir aşk öyküsünü konu alıyor "Masumiyet".
Yaşamını İtalya'da sürdüren Ferzan Özpetek'in geçen yol Avrupa'da oldukça beğenilen filmi "Hamam"ın da ekim - kasım aylarında gösterime girmesi bekleniyor. Vittorio Gassman'ın oğlu Alessandro Gassman'ın rol aldığı, eşcinsel bir aşk öyküsü konu alan "Hamam" İtalyan yapımı olmasına karşın Antalya'da yarışacak.
Mustafa Altıoklar'ın Metin Kaçan'ın aynı adlı kitabından uyarladığı "Ağır Roman" ve Ersin Pertan'ın İstanbul'un fethinden kısa bir süre önce, Bizans'ta geçen filmi "Kuşatma Altında Aşk" kasım ayında gösterime girecek.
Müjde Ar, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu, Savaş Dinçel, Burak Sergen ve birçok ünlüden oluşan kadrosuyla İstanbul'un kozmopolit Kolera Mahallesi'nde aşkla şiddetin birbirine karıştığı yaşamı insancıl bir kara mizahla anlatıyor "Ağır Roman". Müziğini Atilla Özdemiroğlu besteledi. Görüntü yönetmeni ise Ertunç Şenkay.
İDOB dançı ve koreograflarından Erdal Uğurlu ile Bedia Muvahhit ödüllü tiyatro oyuncusu Sevtap Çapan'ın başrollerini paylaştıkları "Kuşatma Altında Aşk"ta yönetmen Ersin Pertan da Bizans Kralı Konstantin rolünü üstlendi. Görüntü yönetmeni Erdal Kahraman. Müziği ise "Konstantiniyye'nin Düşüşü" adlı senfoniyi de besteleyen Kamran İnce'ye ait.