Kültür Sanat Polisiyenin İtalyan hali

Polisiyenin İtalyan hali

11.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Polisiyenin İtalyan hali

Polisiyenin İtalyan hali





Polisiyenin İtalyan hali
Asıl meslekleri gazetecilik olan ve 1972’den beri beraber yazdıkları romanları Fruttero & Lucentini imzasıyla yayımlayan Torinolu Carlo Fruttero ve Romalı Franco Lucentini, "Pazar Gününün Kadını" ile oldukça kalabalık bir okur kitlesine ulaşmışlardı. 1975’de Commencini tarafından sinemaya aktarılmış; film polisiye sinemada bir başyapıt olarak kabul edilmişti.
Yazarlar aynı tarzda kaleme aldıkları son romanları "At Yarışlarındaki Cinayetöte ise orta sınıf bir İtalyan çift olan Maggionilerin tatil için gittikleri Siena kentinde yaşadıkları birkaç günü anlatıyorlar.
Sakin bir hayat geçirmeye alışmış avukat Maggioni ve zaman zaman eşine ayak uyduran, zaman zamansa uyanan isteklerinin peşinden gitmeyi tercih eden Valeria, birkaç günlük tatilleri boyunca olağanüstü bir takım karanlık olaylara tanıklık edeceklerini bilmeden yola koyulurlar. Dolu yüzünden yollarını kaybedip sarmaşıklarla kaplı, üç kepenkli pencereleri olan esrarengiz bir malikaneye sığınan çift; malikanede konuk edilen bir jokeyin geleneksel at yarışı Polyo’dan 3 gün önce öldürülmesine tanık olurlar. Bu cinayetle o ana kadar sürdürdükleri tekdüze hayatlarının değişiminden hoşnut olan Maggioniler, nasıl bir oyunun içine girdiklerini at yarışları sırasında fark ederler. Romanın finalinde Siena’da eski çağlardan kalan bir geleneğin devamı olan ve ünlü Campo meydanında gerçekleşen yarışmalarda Maggioni; kendini hem tanık hem kurban, hem kobay hem sinek, hem de sıradan bir seyirci olmanın karmaşası içinde bulur. Bu aslında malikane sahiplerinin davetine hiç düşünmeden atlayan çiftin pişmanlığının gecikmiş de olsa bir göstergesidir. Böyle bir atmosferde geçen roman, klasik dönem kapalı mekân polisiyesinin temel özelliklerini taşımakla birlikte sadece katil üzerinde odaklanmıyor, tekdüze bir cinayet soruşturmasının ötesine geçmeyi başarıyor.
Mafyadan orta sınıfa kadar İtalya’nın farklı yüzlerine ışık tutan romanla okuyucuyu canlılar ve ölülerin kesişen dünyasında yolculuğa sokan İtalyan yazarlar; yaptıkları zeki polisiye kurgunun yanı sıra yola koyuluşu "televizyon içindeki elektronik zerreler fırtınası içinde kendine yol açmak" olarak tanımlayacak kadar da etkileyici bir edebi yol izliyorlar.




Fruttero&Lucentini
• Çeviri: Yonca Hancıoğlu
• Gendaş Yayınları
• 191 s.
• Fiyatı:5.450.000TL




















































Yazarlar