Kültür SanatSanatçılar 'çarşı’ya çıktı

Sanatçılar 'çarşı’ya çıktı

11.06.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Galeri Apel, yaz sezonunu “çarşı-pazar” temalı karma bir sergiyle karşıladı. Sergide 13 sanatçının gerçekten bir çarşıda dolaştığınız izlenimini veren eserleri yer alıyor

Sanatçılar  çarşı’ya çıktı
Aslı Onat

Galeri Apel’de önceki dönemlerde sergi açmış 13 sanatçının işlerinden oluşan “çarşı-pazar” temalı sergi devam ediyor. Serginin özelliği, içerdiği işlerin gerçekten çarşıda satılırmış gibi sunulması.
Örneğin Suzy Hug Levy 'çiçekçi’ olarak çıkıyor karşımıza. Levy’nin mor ışıkla aydınlatılan bir bölümde yer alan 'kaktüs’ünün yanında, çiçeklerden oluşan dev bir hilal dikkat çekiyor. Yorumu izleyenlere bırakmayı tercih eden  Levy: “Eski Türkçede hilali yazmak için kullandığınız harflerle 'Allah’ kelimesini de yazabiliyorsunuz. Ayrıca hilali tersten okuduğunuzda, bu kez karşınıza lale sözcüğü çıkıyor” diyor.
Sergiyi dolaşırken Can Göknil’in 'sahaf’ ve Esma Paçal’ın 'havlucu’ köşelerine de rastlayabilirsiniz. Göknil’in resimleri camlı muhafazalarından bize bakarken; Paçal’ın havluları saydam taşlarla bezeli olarak çıkıyor karşımıza.

Hayatın ışığı
Kurucu Koçanoğlu’nun ışıklı manavı, manav tezgâhlarından alışık olduğumuz manzarayı tersine çeviriyor. Bu kez ahşap kasaların içinde dizi dizi ampuller yanıyor; meyveler ise tavandan sarkıyor! Tezgâhın yanında duran terazinin iki kefesinin birinde ağırlıklar; diğerinde ise boş bir kese kâğıdı yer alıyor. Kese kâğıdının içine sarkıtılan ampulun bulunduğu kefe, diğerinden daha ağır geliyor. Koçanoğlu, bu çalışmasıyla ışığın hayattaki önemini yansıtmaya çalıştığını söylüyor.
Erica Beard’ın seyyar terlikçi arabası ise Eceabat’ta geçirilen sıkıcı bir günün ürünü... Beard, sahilde dolaşırken terlik şeklindeki taşlar dikkatini çekmiş.  Sanatçı bu tür taşları toplayıp farklı renkler ve desenlerle çocuk ve yetişkin terlikleri üretmiş.
İdil Akbostancı’nın ince uzun perdelerini galerinin üst katındaki duvarda görmek mümkün. Akbostancı, perdelerin üzerine kahverengi ve yeşil tonlarla soyut manzaralar uyguluyor.
Rüçhan Şahinoğlu, tümünü kendisine gönderdiği İstanbul kartpostallarıyla dikkat çekiyor. Yücel Kale’nin muskalarını ve Güler Güngör’ün heykelleri üzerine yerleştirdiği takılarını gerçekten satın almak isteyecekler çıkabilir ayrıca...
Aslımay Altay’ın “İstanbul Souvenir” temasıyla ürettiği işleri de 'iştah açıcı’... Genç sanatçının İstanbul’un  simgelerini kullanarak ürettiği andaçlar, zevki geometrik tasarımlara sahip. 
Yıldız Şermet’in “Sahibinden Satılık” adlı işi, gayrimenkul sektörünün bir parodisi niteliğinde. Sanatçının beyaz telden yaptığı Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Garı gibi yapılara, “karıncalar için tripleks villalar” eşlik ediyor.  Lerzan Özer’in el yapımı kahve fincanlarıyla Engin Akın’ın reçelleri gibi tüketime açık işlere de rastlayabileceğiniz “çarşı-pazar”, 2 Temmuz’a kadar görülebilir. Galeri Apel (0212) 292 72 36