Kültür Sanat Sevimli dolandırıcılar

Sevimli dolandırıcılar

16.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sevimli dolandırıcılar

Sevimli dolandırıcılar

İNSANA neşe ve enerji yükledikleri halde sinema sanatı ve tarihi açısından büyük önem taşımayan filmler vardır... "Oltada Balık, Çantada Keklik" bunlardan biri. Dinamik, hareketli, esprili, yüksek tempolu, keyifle izlenen bir film. Ama `matrak' bir öykü anlatmaktan öteye geçmiyor.
"Oltada Balık, Çantada Keklik"in yönetmeni Stefan Schwartz umut veren bir sinemacı. Kapitalist dünyanın kendi fırsatını kendin yarat, bir dümen çevir yolunu bul türünden düsturlarını benimseyen sevimli dolandırıcı tipine kendi yorumunu getirebilmiş. Esprili diyalogları akıcı bir biçemle yazmış. Biraz abartılı bir tarzı yeğlemiş olmakla birlikte oyuncu yönetimi de hiç fena değil. En önemlisi, filmin enerji dolu olması.
Dan Futterman, çilli yüzünde yaramaz oğlan çocuğu ifadesi taşıyor. Canlandırdığı Dylan kişiliği, becerikli, şeytan tüyü taşıyan, çapkın, çenesi kuvvetli tiplerden. Ancak okuma yazma öğrenemiyor... Mafya ile başı bielaya girdiği için Londra'ya kaçmış. Dylan'ın "teknik" olarak tanımladığı Jez (Stuart Townsend) ise keşfedilmemiş bir deha, ama sosyal yanı pek zayıf. Utangaç, heyecanlanınca kekeliyor. Her ikisi de kimsesiz olan ve yurtta büyüyen iki kafadar birbirlerini tamamlıyorlar. Zenginleri makul miktarlarda dolandırıp ev sahibi olmak istiyorlar. Hiç "ev"e sahip olmadıkları için, öyle alçakgönüllü bir apartman dairesi değil, koca bir malikane istiyorlar. Öylesi de ucuza çıkmayacağına göre konuşan bilgisayar (!) satmaktan, telefonda parazit olduğunu ileri sürüp telefon faturalarını ödememeye kadar her yolu deniyorlar.
İki milyon pound biriktirmeyi başaran ama hapse düşmekten kurtulamayan Jez ve Dylan'ın imdadına önce iş sonra suç ortakları olan Georgie yetişir. Tavşan dişli, ceylan gözlü, sekreter, tıp öğrencisi, potansiyel dolandırıcı Lady Georgina, Dylan'ın cazibesine kapılmayıp, Jez'i de tercih eder üstelik!
Yetkin görüntü yönetimine iyi düzenlenmiş müzik de eklenince, sevimli dolandırıcıların komik serüvenini izlememek için neden kalmıyor.
"Oltada Balık, Çantada Keklik / Shooting Fish" - Yönetmen / Senarist: Stefan Schwartz / Görüntü: Henry Braham / Müzik: Stanislas Syrewicz / Oyuncular: Dan Futterman (Dylan), Stuart Townsend (Jez), Kate Beckinsale (Georgie).