Kültür Sanat Tasarımın yıldızları, Milano'yu aydınlatacak

Tasarımın yıldızları, Milano'yu aydınlatacak

08.03.2013 - 11:41 | Son Güncellenme:

Tasarım dünyasının olmazsa olmazı olarak tanımlanan, 8-14 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek Milano Tasarım Haftası’nda Türk doğaltaşının eşsiz hikayesi gündeme gelecek.

Tasarımın yıldızları, Milanoyu aydınlatacak

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) sahipliğinde organize edilen ve Türk tasarım firması Demirden Design’ın küratörlüğünü üstlendiği Türkiye’yle ilgili özel bir sergi düzenlenecek. İlki geçtiğimiz sene hayata geçirilen “Ve Mermer Dedi ki: Yol Seni Değiştirir” sergisi, bu sene de Zona Tortona Superstudio Piu Art Garden’da 900 m2’lik alanda “Işıkla Yıkanmak” adıyla tasarım severlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Farklı disiplinlerden gelen 6 tasarımcı ve mimarın, 4 bin yıllık bir geleneğin parçası “mermer”i konu edindiği çalışmalar, Türkiye topraklarında yer alan kültürü, tarihi ve mitleri çağdaş tasarımlarla buluşturarak zıtlıkların bütünleyicisi oluyor. Sergide mermeri, mimari açıdan, Massimiliano-Doriana Fuksas (İtalya), Melkan Gürsel - Murat Tabanlıoğlu (Türkiye), Alişan Çırakoğlu (Türkiye), endüstriyel tasarım odaklı Mathieu Lehanneur (Fransa), moda tasarımcısı rolüyle Dice Kayek (Türkiye) ve sanatçı-tasarımcı Arik Levy (Fransa) ele alacak.

“Işıkla Yıkanmak” sergisinde, mermer, su ve ışığa odaklanarak, temizlik, saflık ve arınma gibi kavramları ifade etmek için ideal bir kombinasyon ortaya çıkartacak. Mermer, bu birliktelik içerisinde kendini pürüzsüz, parlak, ideal yüzeyiyle konumlandırırken, bu elementler tarafından dokunulduğu zaman tüm ihtişamı ve güzelliğiyle de var olacak.

Haberin Devamı

Limitsiz potansiyeli olan mermerin ana malzeme olduğu çalışmalar, anıların, rüyaların, hayal gücünün ve efsanelerin geçmişten günümüze tükenmez bir kaynağı olarak hayata geçirilecek. Türk üretimciler ve atölyeler tarafından yapılacak çalışmalar, bir kolyenin taneleri gibi ahşap bir yol üzerinde birleştirilecek.

Sergi, mermerin ve doğal taşların dokunma ve görme hissine yönelik karakterini açığa çıkararak ziyaretçileri maneviyatla buluşturacak zihinsel bir yolculuğa davet edecek. Mermer, Türkiye topraklarında en önemli sanat ve mimari yapıtların temel malzemesi olurken, klasikten antik Bizans’a, Osmanlı’dan ve modern dönemlere, medeniyetlerin zamanın tahribatından etkilenmeden birincil tanıklığını sürdürmektedir.

Milano Tasarım Haftası Hakkında:

Geçtiğimiz sene Milano Tasarım Haftası’nın en ilgi çeken alanlarından biri olan ‘Ve Mermer Dedi ki: Yol Seni Değiştirir” sergisinin başarısının ardından, ikinci kez Fuorisalone kapsamında Milano’da yer alacak. Yeni alt başlığı “Işıkla Yıkanmak” olan sergi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) sahipliğinde organize ediliyor, küratörlüğünü ise Türk tasarım firması Demirden Design üstleniyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz seneki sergiye, aralarında Werner Aisslinger, Emre Arolat, Birsel + Seck, El Ultimo Grito, Alfredo Häberli, Richard Hutten, James Irvine ve Can Yalman’ın bulunduğu tasarımcı, mimarlar katılmış, iç yolculukta ortaya çıkan ve o süre zarfında hissedilen duyguları yansıtmıştı.

Sergi Sahibi: İstanbul Maden İhracatçıları Birliği

4 bin yıllık mermer üretimi geçmişiyle dünyadaki en eski üreticilerden biri olan ülkemiz, marka olmuş birçok doğal taşı ile dünyanın gözünü kamaştırıyor. Türkiye, dünya madenciliğinde 132 ülke arasında üretim değeri itibariyle 28’nci, maden çeşitliliği itibariyle ise 10’uncu sırada yer alıyor. Ayrıca 120 renk ve desende eşsiz bir mermer zenginliği ile bu alandaki ihracatın da bir numaralı ülkesi konumunda.

“Bathing in Light” (Işıkla Yıkanmak) adlı sergi, Türk doğal taş sanayisinin vizyonunu, tasarımı kullanma yetkinliğini ve ülkemiz mermerlerinin güzelliğini dünyaya tanıtmayı hedefleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) sahipliğinde gerçekleşiyor. Temel amacı; Türk maden ve doğal taşlarının mevcut ve hedef pazarlarda tanıtımın sağlanmasına, imajının geliştirilmesine ve ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunarak sektörün gelişimine katkı sağlamak olan İMİB'in 2012 yılı itibariyle 2 bin 335 üyesi bulunuyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) maden ve doğaltaş sektöründe ihracatla ilgili tüm faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan ve kar amacı gütmeyen profesyonel bir kuruluştur.

Haberin Devamı

Serginin Küratörü: Demirden Design

Serginin küratörlüğünü, kurumsal kimlik ve mekan tasarımını yapan İstanbullu tasarım stüdyosu Demirden Design; Mehtap Obuz, Demir Obuz ve Sema Obuz isimli tasarımcı üç kardeş tarafından 1994 yılında kuruldu. Demirden Design; grafik tasarım, ürün tasarımı, etkinlik tasarımı, marka iletişimleri ve sergi tasarımı alanlarında çok sayıda uluslararası ödül aldı. Demirden Design’ın yaratıcısı olduğu masaüstü ürünleri, mobilya ve aksesuar markası ilio ise, tasarım otoriteleri ve iş dünyası tarafından öncü ürünlerin markası olarak tanımlanıyor.