Kültür Sanat Uzaklıklar, Eski Denizler

Uzaklıklar, Eski Denizler

16.09.2009 - 12:07 | Son Güncellenme:

Fernando Pessoa'nun Alberto Caeiro, Alvaro de Campos ve Ricardo Reis takma adlarıyla yazdığı şiirlerinden oluşan kitabı Can Yayınları tarafından piyasaya sunuldu.

Uzaklıklar, Eski Denizler

Fernando Pessoa değişik türlerde yazdığı metinlerle perdelere bölünmüş bir oyun ya da oyunlar değil, çok sayıda oyun kişisinin canlandırıldığı bir oyunlar toplamı yaratmıştır. Denebilir ki, birçok bakımdan yalnız bir insan olarak yaşamış olan bu ilginç yaratıcı, her biri özgün bir şair ya da yazar olarak yarattığı kişilerle bu yalnızlıktan bir ölçüde kurtulmayı başarmış, hatta onların birbirlerinin yapıtlarını değerlendirerek çok kişili bir dünya kurmalarını da sağlamıştır.

Haberin Devamı

Bu kitapta onun kendi adı dışında Alberto Caeiro, Alvaro de Campos ve Ricardo Reis takma adlarıyla yazdığı şiirlerin ancak sınırlı bir bölümünü sunuyoruz. Pessoa’nın 1935’te öldüğünde geride bıraktığı 25.000’i bulan belge bugün hâlâ tam olarak elden geçirilmiş ve yayımlanmış değil. Ne var ki, toplu yapıtlarının yayımlanmış olan bölümü bile onun çok önemli bir dünya şairi olduğunu kanıtlamaya yetiyor.

FERNANDO PESSOA

Fer­nan­do Pes­soa, 1888’de Liz­bon’da doğ­du. Ye­di yaşından son­ra, üvey ba­basının kon­so­los ola­rak görev yaptığı Güney Af­ri­ka Cum­hu­­ri­ye­ti’nin Dur­ban ken­tin­de ye­tiş­ti. Liz­bon’a dön­­dükten son­ra, dö­ne­min ye­ni­lik­çi der­gi­le­rin­den, öze­llik­le de mo­der­nist­le­rin yayın or­­ganı Orp­heu’da yazdı ve akımın ön­­de ge­len es­te­tik ku­ramcıla­rın­dan bi­ri ol­du. 1918’de İngi­liz­ce şi­irleri yayınla­ma­ya baş­ladıy­sa da, sağlığında kendi adıyla Por­te­kiz­ce Men­sa­gem adlı bir kitabı yayınlandı. Ken­di adı­nın ya­nı sıra, farklı yönle­ri­ni yansıtan ha­ya­lî şa­ir­le­rin (Al­ber­to Caei­ro, Ri­car­do Re­is, Al­va­ro de Cam­pos, vb.) adıyla da yazdığı de­ği­­şik bakış açıları ve üslup­lar­da­ki yapıtlarıyla ve mo­derni­st ha­­re­ket için­de oy­nadığı rol­le, Por­te­kiz ede­bi­yatına dünya ça­pın­da önem ka­zandırdı. 1935’te Lizbon’da öldü.

Haberin Devamı

Çeviren: CEVAT ÇAPAN

Sayfa sayısı: 111