Kültür Sanat Ve karşınızda Sir ELTON JOHN

Ve karşınızda Sir ELTON JOHN

16.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Elton John ikinci kez Türkiye’de! Ama bu sefer unvanına yakışır biçimde Efes Antik Tiyatro’da çok şeyler anlatan "Sad Songs" söyleyecek.

Ve karşınızda Sir ELTON JOHN

Ve karşınızda Sir ELTON JOHN

Ve karşınızda Sir ELTON JOHN
Elton John ikinci kez Türkiye’de! Ama bu sefer unvanına yakışır biçimde Efes Antik Tiyatro’da çok şeyler anlatan "Sad Songs" söyleyecek.

TUĞRUL ERYILMAZ

Takvimler 1970’te. Dünyanın her yanında herkesin ağzında aynı şarkı var: "Your Song". Elton John adında genç bir adam söylüyor. Aslında adı Reginald Kenneth Dwight’mış ama kulağa hoş gelmediği için sevdiği iki müzisyenin (Long John Baldry ve Elton Dean) adlarını ödünç almış. Dedikodular gırla. Daha önce King Crimson ve Gentle Giant grupları için solistlik başvurusu yapmış ama reddedilmiş. Üniversiteye gidebilmek için ‘A level’ notları yokmuş, yani okulu erken bırakmış, bu yüzden şarkı sözü yazamıyormuş. Sözleri yazan Bernie Taupin olmasaymış o bir hiçmiş. 1969’da İngiltere için yazdığı şarkı Eurovision’da ülke içi elemelerinde ilk beşe bile girememiş, ki bu kesin doğruydu (Boom Bang-a-Bang kazanmıştı). Bakalım "Your Song" un arkası gelecek miymiş? Geldi: "Yellow Brick Road", "Crocodile Rock", "Don’t Go Breaking My Heart", "Nikita", "Daniel"... Özetle 30 sene içinde listelerden hiç eksik olmadı Elton John.

Küçük Reggie
1947 Mart’ında Londra’nın kuzeyinde bir banliyöde doğdu. Baba ordu bandosunda müzisyen, annesi ise aynı karargâhta sekreter. Küçük Reggie yani geleceğin Elton John’u altı yaşında piyano derslerine başlıyor. 10 yaşına gelmeden Royal Academy of Music’ten yarı zamanlı bir burs bile alıyor. Baba oğulun müzik dışında en büyük merakları futbol. Semtlerinin takımı olan Watford’u tutuyorlar. Elton John’un yıllar sonra satın alacağı takım bu.
Reggie’nin en sevdiği müzisyenler Elvis Presley, Little Richard ve sahnedeki makyaj ve giysisiyle Zeki Müren’in tıpkısı piyanist Liberace.
Ama Reggie, Zeki Müren ya da Liberace kadar şanslı değil. ‘60 başlarında pub’larda istek parçalar söyleyerek para kazanıyor. 16 yaşında okulu terk edip Bluesology’ye katılıyor. Bir müzik şirketinde ofis boy’luk yapılıyor. Bu arada ünlü New Musical Express dergisinin "yetenek aranıyor" ilanları da ihmal edilmiyor. Liberty Plakçılık için yaptığı denemeler başarısızlıkla sonuçlanıyor ama bu şerden bir hayır doğuyor ve daha sonra yıllarca birlikte olacağı Bernie Taupin ile tanışıyor. ‘Çift’ uzunca bir süre yazışarak idare ediyor. Yani Bernie Taupin sözleri yolluyor, Elton John melodiyi döşüyor. Sonuçta daha önce The Beatles’ın şarkılarını yayınlayan Dick James, pek gönüllü olmasa da, ikiliyi şarkı yazarı olarak işe alıyor. Anlaşmaya göre her ikisine de haftada 10’ar sterlin ödeniyor. Ama kimse onlarla fazla ilgilenmediğinden başarısızlıklar birbirini izliyor.
Bu arada Bernie Taupin ve uzatmalı nişanlısıyla aynı evde yaşamaya başlayan Elton John genç kadın hakkında bazı kararsızlıklara düşüyor. Hatta son derece "dramatik" bir intihar girişiminde bile bulunuyor. Sonuçta Bernie ve John Baldry onu ikna edip nişanı bozduruyorlar. Elton John’un 1975 yılı hit’i o kararla ilgili "Someone Saved My Life Tonight" ("Biri Bu Gece Hayatımı Kurtardı") oluyor.

İlk albüm
Elton John’un ilk albümü İngiltere’de 1969’da yayınlandı: "Empty Sky". Bu albüm Elton John ve Bernie Taupin’i mutlu etti ama satışlar iki bini geçmedi. Yeni bir yapımcı şarttı. The Beatles’ın George Martin’i yanaşmadı. İş Gus Dudgeon’a kaldı. Sonuç: içinde "Your Song" ve "Border Song"u da barındıran Elton John albümü. Albüm 70’de çıktı ama "Your Song" şarkısının liste başlarına geçmesi bir yıla yakın bir zaman aldı. Atlantik’in iki yanında ve hatta bütün dünyada liste başıydı. Şarkıyı Andy Williams bile söylemek zorunda kaldı. 1992’de Rod Stewart versiyonu da hit oldu. Şarkı hakkındaki en büyük övgü ise John Lennon’dan geldi: "Bizden sonra olan ilk yeni şey."
"Elton John" albümünü dinleyenler sanatçıyı tam da bir yere oturtamamışlardı. Ardından yaptığı "Tumbleweed Connection" yüzde yüze yakın rock’tı. Haydutlar, şerifler ve de silahlardan geçilmeyen bu albüm, Elton John için tek bir tane hit çıkaramadı. Ama daha sonra Dusty Springfield, Rod Stewart ve Phil Collins gibi büyük sanatçılar bu albümden "cover" yaptılar. Artık Leon Russell, The Byrds ve The Kinks gibi isimlerle Amerika’da turnelere çıkıyordu. 1971 yılı bittiğinde o bir megastar’dı. Nisan 1970’den Ekim 1971’e, yani 18 ayda tam altı albümü yayınladı. Bunların en ünlüsü "Kadman Across The Riverödı. 1972’de Elton John Amerika ve İngiltere’de liste başına oturdu. "Honky Chateau" haftalarca listelerde kaldı. "Rocket Man" adlı parça herkesin dilindeydi.

Hit fabrikası
Elton John ve ortağı Bernie Taupin 1972 ve 1976 yılları arasında Top 20’ye tam 16 şarkı soktular. Yani, her üç - dört ayda bir "hit single". Neler yoktu ki bunlar arasında: "Daniel", "Bennie and the Jets", "Bitch is Back"... Zaten "Honky Chateau"dan sonra yaptığı altı albüm de art arda bir numaraya oturdu.
Bu arada John Lennon ile ortak bir şarkı yazdı. Yıl 1974’tü. Şarkı Lennon’ı epey sonra yeniden bir numaraya taşıyan "Whatever Gets You Through the Night" idi. John Lennon’ın son sahneye çıkışı da aynı yıla denk geldi. John ve Lennon 1974 yılının Şükran Günü’nde Madison Square Garden’da aynı sahneyi paylaştılar. Elton John, John Lennon’ı zor da olsa ikna etmişti. 1975 yılında çıkardığı "Captain Fantastic", Elton John’un listelere bir numaradan giren ilk albümü oldu.

Ve karşınızda Sir ELTON JOHN
Hetero, eş, bi
1976 yılında ünlü Rolling Stone dergisine "biseksüel" olduğuyla ilgili yaptığı açıklama hayranlarını olumsuz etkiledi. Üstelik daha sonra da "eşcinsel" olduğunu söyleyemediği için "biseksüelim" dediğini söyleyecekti. 70’lerin ikinci yarısı ve 80’lerde durum çok parlak değildi. İşleri iyice zorlaştırmak için bir de kokain ve alkol sorunu çıktı. Daha sonra tekrar barışacakları Bernie Taupin ile arası iyice bozuldu. 1984’te şaşırtıcı bir biçimde mühendis Renate Blauel ile evlendi ve dört yıl evli kaldı. 1986’da bir gırtlak ameliyatı geçirmesine rağmen alkol ve uyuşturucu kullanmayı sürdürdü. 1988’de bütün kostümlerini ve anılarını Sotheby’s’teki müzayedede sattı. Aynı dönemde uyuşturucuyla ciddi bir savaşa girişti. 1991 yılı geldiğinde ondan kurtulmuştu. 1992 yılında yaptığı "The One" albümüyle yeniden Top 10 listelerine girdi. Arkası geldi ve hâlâ devam ediyor. Son sansasyonu ise eşcinsel düşmanı Eminem ile yaptığı düet oldu. Orada ödünü kimin verdiği hâlâ anlaşılamadı. Belki de gösteri dünyasında böyle bir kavram yok...
Eğer Elton John’u çok fazla albüm parası vermeden tanımak istiyorsanız 1974’te çıkardığı "Greatest Hits" ya da 1977’de çıkardığı "Greatest Hits Vol.2" yu edinin. İkisi de MCA’den. Ama ille de tek bir albüm derseniz 1972’ye dönün ve "Honky Chateau"yu alın.
Bu arada hemen söyleyelim, Sir Elton John’un 17 Temmuz’da Efes Antik Tiyatro’da vereceği konsere gidemeyenler üzülmesinler. Çünkü konser Microsoft’un internet sitesi msn.com aracılığıyla tüm dünyaya verilecek. Bunun için 10 ya da 15 milyonluk bir ücret ödemeniz gerekiyor, haberiniz olsun.