Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

16.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Gemi Batıyor, Seyrediyorlar
Hans Blumenberg / Çeviri: Osman Toklu / Dost Kitabevi / Deneme / Fiyatı: 2.500.000 TL.
Bizi şaşırtan bir felsefecidir Blumenberg; yazısının zorluğu, üslubunun kendine has oluşu, bu çok yönlü yapıtın okunmasını ve dünyanın önemli düşünürlerince tartışılmasını engellememiştir. Pascal’dan bir alıntıyla başlar "Gemi Batıyor, Seyrediyorlar": "Hepiniz bindiniz". Hepimizin bindiği bu gemi çeşitli isimler alır: Kimileri hayat der, kimileri dünya, kimileri tarih, kimileri ilerleme der bu yolculuğa. Cesurlar açık denizlere çıkar, kaybolmayı göze alarak; pısırıklarsa karadan pek uzaklaşmaz. Gemi yolculuğu olarak Hayat, çağları aşan bir mecaz düşünce ve edebiyat tarihinde yerini alır. Blumenberg her kitabını bir "imge" etrafında örer ve "mecazbilimi" adını verdiği araştırma yöntemi aracılığıyla kavramsal düşüncenin köklerini araştırmaya koyulur. Blumenberg’in bu kitabındaki ana kavram ise "gemi batışı".

Gece
A. Alvarez / Ayrıntı Yayınları / Roman / Fiyatı: 10.000.000 TL.
Gece, uykunun, korku ve tehlikenin zamanıdır. Karanlık, kötülüklere gebedir, korku bilinmeyenden beslenir. Uyku, insanın savunmasız halidir; bilinçten de, maskelerinden de soyunmuştur insan. Çarpıcı bir ustalıkla kaleme alınmış bu kitapta yazar, geceyi bütün yönleriyle inceliyor. Onu nasıl aydınlatır, güvenli kılmak için neler yaparız? Rüyalarımızı hangi dillerde görürüz? Gecenin izindeki bu yolculuk, neon ışıklarıyla aydınlatılmış şatafatlı sokaklardan polislerin gezdiği puslu yeraltı mekânlarına ve ruhumuzun ücra köşelerine kadar uzanıyor.

Ayçiçekleri
Nalan Barbarasoğlu / Can Yayınları / Öykü / Fiyatı: 4.300.000 TL.
Farklılıklarını sindirememiş bir kültürün insanları... Kendinden başkasını tanımak istemeyen, kaygılı, gergin, huzursuz... Her şeyi aynılaştırmaya çalışan, kendinden olmayanı, kendine benzemeyeni anlamaktansa dışlamayı yeğleyen bir yaşama biçiminin kuklaları... Hoşgörü ve anlayıştan uzak yaşama alışkanlıklarını, pencerelerini sıkı sıkı kapatanlar... Arka odalarda, açıkta ya da kuytuda varlığını duyuran şiddet... Savrulan, koparılan yaşamlar... "Ayçiçekleri"ndeki öyküler, saygısız, sevgisiz ve unutulmuş yaşamların içinden çıkıp varolmaya çalışanları bir araya getiriyor.

Kadınlar, Yağmur ve Kuşlar
Hikmet Çetinkaya / Günizi Yayıncılık / Öykü / Fiyatı: 6.000.000 TL.
"Gökyüzünün gölgesinde oturuyorlardı. Hüzün gitmiş, yerini sevinç almıştı. Olympos’un eteklerinde, bir eylül sabahı uyandıklarında onlar uzak ve solgun çocukluk günlerini anımsayıp, umutla birleşen bir sese koşmaya hazırlanıyorlardı. Erkek elinden tuttu kadının... Dedi ki: ‘Gözlerin gülümsüyor yine!’ Her sabah yaşlı güneşle uyanan iki sevgili el ele tutuşup suyla hesaplaştılar, rüzgâra yüzlerini sürdüler... Bir gece önce ay denize vururken oynadıkları oyun, tenha iskelede gök tanrısı Zeus’u bile kıskandırmıştı..."

Balthasar
Anatole France / Çeviri: Tozan Alkan / Pencere Yayınları / Roman / Fiyatı: 4.500.000 TL.
"Çok sevmek yeterli değil, sevilmek de gerek. Büyük bir aşk iyidir kuşkusuz, ama karşılıklı bir aşk en iyisidir. Yaşayacağımız aşklar, büyük bir aşk olduğu kadar, karşılıklı bir aşk da olsun. Hiçbir şey eksik olmasın, hoşgörü de. Acıma da olsun biraz. Sizler gençsiniz, güzelsiniz, iyisiniz, ama sizler insansınız ve bu nedenle yoksunluklara mahkumsunuz. Bu nedenle, birbirinze duyduğunuz duygular sizin genel yaşamınızın koşullarına uygun olmayacaktır. Bu duygular, kara, yağmura karşı dayanıksız şölen giysilerine benzer..."

Tasavvuf Terimleri Sözlüğü
Prof. Süleyman Uludağ / Kabalcı Yayınevi / İnceleme / Fiyatı: 15.000.000 TL.
Herhangi bir bilgi alanının kaynaklarından faydalanabilmek için, bu alanın kelime dağarını bilmek gerekir. Sözlükler bu anlamda vazgeçilmez birer rehber ve anahtardır. Bunun gerekliliği, tasavvuf konusunda bir kat daha kaçınılmaz. Çünkü mutavvıflar çoğu kez düşüncelerini saklama ihtiyacı hissetmiş ve giderek örtük bir dil kullanmaya başlamışlardır. Bunun doğal sonucu olarak, "Tasavvuf Terimleri Sözlüğü", okuyucunun inceliklerle dolu tasavvufi düşünceleri, sembolleri ve edebi metinleri tam ve doğru bir biçimde anlayabilmesi için hazırlanmış bir kitap.

Personalizm
Prof. Dr. Bilal Dindar / Değişim Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 4.000.000 TL.
Kitapta Emmanuel Mounier’de personalizm inceleniyor. "Fransız düşünce tarihinde oldukça önemli bir yeri olan Mounier’nin ve Personilazmi’nin literatürümüzde yer almayışı Batı’yı tanıma çabasında olan Türk düşüncesi için önemli bir eksiklik olsa gerek." Kitap, "Mounier Personalizminin Doğuşu", "Mounier Personalizminde Kişi" ve "Mounier Personalizminde Toplum Problemi" başlıklarından oluşuyor. Yazar, kitabı tamamlayabilmek için Emmanuel Mounier’nin Paris’teki özel kütüphanesinden yararlanmış.

Cummings / Profil
Hazırlayan: Samet Köse / Yapı Kredi Yayınları / Şiir / Fiyatı: 10.000.000 TL.
Yirminci yüzyılın tartışmasız en önemli şairlerinden biridir E.E. Cummings. Görsel sanatlara olan yakınlığıyla, dize bölme, deyimsel konuşma, alışılmadık sözdizimi, sıkıştırılmış sözcükler ve büyük harf kullanma gibi yenilikler getirmiştir şiir sanatına. Geleneksel kalıplardan koparak zengin bir düşgücüyle kaleme aldığı şiirler, sıradışı bir lirizmin, oyunlar oynamanın, teknik ustalığın ve tutkulu sevmenin görkemli yansımalarıdır. Çoğunluğun düşüncelerini reddetme, bireyin öne çıkışı ve aşkın kutsanışı egemendir şiirlerine.

Bilgi Kültürü Yeni Bilgi Sosyolojisi
E. Doyle McCarthy / Çeviri: A. Figen Yılmaz / Çiviyazıları / Sosyoloji / Fiyatı: 7.500.000 TL.
Marksist, Fransız yapısalcı ve Amerikan yararcı geleneklere dayanan, kolay anlaşılır bir biçimde dile getirilen ve bilgi sosyolojisine giriş niteliği taşıyan bu kitap, alanındaki klasik metinlere yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor. Eserde, güçlü kültürel eğilimler, anlamlar ve ulamlar yaratmak üzere, kültür içinde çeşitli bilgi türlerinin birlikte çalıştığı vurgulanıyor. Kitle iletişim araçlarının biçim ve imgelerinin kültürel etkileri, çağdaş bilgi ve uygulama türleri olarak bilimin, tıbbın ve hukukun üstünlüğünü inceliyor.

Türkçe Deyimler Sözlüğü
Ertuğrul Saraçbaşı - İbrahim Minnetoğlu / Bilge Kültür Sanat / Sözlük / Fiyatı: 9.000.000 TL.
"Deyimler, bir dilin belki binlerce yıllık tarihi içinde gelişip olgunlaşması safhasında, o dili konuşan milletin acı - tatlı, müsbet - menfi hayat tecrübesinin derin izlerini taşıyan, adeta ilacı konsantre eden hap gibi, anlam yoğunluğu yüksek bir iki kelimelik terkiplerdir." Kitap, açıklamaları yapılmış, kullanım örnekleriyle daha iyi anlaşılmasına yardımcı olunmuş 2800 deyim içeriyor. 250 yazarımızın 457 eserinden alınmış kullanım örneklerinin sayısı 2460.

Yine, Yeni, Yeniden CHP
Nazım Güvenç / Anahtar Kitaplar Yayınevi / İnceleme / Fiyatı: 10.000.000 TL.
"Kitapta CHP ve Atatürkçülük odak noktada olmakla birlikte, İkinci Cumhuriyetçilik, ondan esinlenen veya ona karşı oluşmakta olan çeşitli ‘yeni oluşumlar’, DSP ve İP, ÖDP gibi diğer soldaki partiler; CHP’nin seçim bozgununda aslında gözden kaçmaması gereken ölçüde pay sahibi bulunan ‘sözde solcu, fiilen tutucu kimi aydınlar’ da geniş bir şekilde ve somut olgular, örneklerle ele alınmakta, değerlendirilmekte, eleştirilmekte, yenilenme için yeni bir söylem ve düşünsel temel önerilmektedir."

Gramofon Çağı
Gökhan Akçura / Om Yayınları / Fiyatı: 16.750.000 TL.
Gökhan Akçura’nın Ivır Zıvır Tarihi çalışmasının ikinci cildi çıktı. "Ses dediğin nedir ki? Uçar gider. Duyar unutursun. Zaman gibidir ses. Yitirir gidersin tadına doyamadan... Artık sesler yok olmayacaktır... Çaresi yeni bir icattır. Edison’un ünlü aleti: Fonograf. Fonografın ardından ortaya çıkan gramafon makineleri birdenbire popüler oldu; plaklar kapış kapış satılıyordu. Ne de olsa gramofon çağı başlamıştı."

Özsaygınızı Artırmanın 52 Yolu
Jerry Minchinton / Çeviri: Ebru Yetiş / Beyaz Balina Yayınları / Kişisel Gelişim / Fiyatı: 3.000.000 TL.
Basitçe tanımlamak gerekirse "özsaygı", kendinizi sevmek ve en az diğer insanlar kadar iyi şeylere layık olduğunuza inanmaktır. Peki özsaygı önemli midir? Neredeyse hayatınızın tamamına etki eden birşey önemli olmaz mı? Çünkü özsaygı ilişkilerinizi, özgüveninizin derecesini, kariyer seçiminizi, mutluluğunuzu, huzurunuzu ve hatta elde edebileceğiniz başarınızı bile kapsar.

Kızıl Ejder
Thomas Harris / Çeviri: Belkis Çorakçı / Altın Kitaplar / Roman / Fiyatı: 9.750.000 TL.
"Psikolojik gerilim dünyasında, Thomas Harris’in bir eşi yoktur. Harris, aydınlık dünyamızın karanlık yanını, korku dolu görüntülerini gözler önüne seriyor." Yazar, "Kuzuların Sessizliği" ve "Hannibal" ile devam eden bu olağanüstü romanın kahramanı Dr. Hannibal Lecter ile okuyucular ilk kez tanışıyor. Ve FBI ajanı Will Graham, "Kızıl Ejder" adındaki katili yakalamak için akıl sağlığını ve yaşamını tehlikeye atıyor.


Kadın kitapları
Kadınlara Dair Akılda Kalanlar
Neşe Doster / Bağlam Yayınları / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Kadın. Günlük pratik içinde nelerle boğuşuyor? Görünür ve gündelik sorunlarla uğraşırken nelere yenik düşüyor? Zorluklara meydan okurken nelerle hesaplaşıyor? "Yap" ve "yapma"lardan oluşan değerler sistemimizde, uymayanı dışlayan geleneksel yapımızda hangi bedelleri ödüyor? Görmezden gelinen ve yok sayılan varlığına karşı nelere tutunmak zorunda? Yayınevinin Araştırma dizisinden çıkan kitap, bu sorulara cevaplar arıyor.

90’larda Türkiye’de Feminizm
Aksu Bora / İletişim Yayınları / Fiyatı: 10.500.000 TL.
Türkiye’de feminist hareketin son yirmi yılı; üzerinde çok konuşulan ama az yazılan bir dönem olarak duruyor. 80’lere ilişkin az sayıda yazılı bege ve çokça efsane var. 90’lar ise daha çok herkesin kendi durduğu yer kadarını bildiği, bilebildiği bir zaman dilimi oldu. Bu derleme, feminist hareketin tarihini yazılmasına katkıda bulunmak için hazırlandı. Bir yandan "kayıt düşmek" amacını taşıyor, diğer yandan hareketten kadınların kendileri ve birbirleri üzerine düşünmelerinin değerine olan inancın bir ifadesi.

Töre Kıskacında Kadın
Mehmet Faraç / Günizi Kitaplığı / Fiyatı: 5.000.000 TL.
"Töre Kıskacında Kadın", yayınevinin Kadın Hareketi Kitapları dizisinden yayımlandı. Kitap, töre kurbanı kadınlarla, Fırat Nehri’nde üç coçuğuyla intihar eden Cemile’yi ve törelerden kaçarak sinemaya sığınan Hafize’nin öykülerini Mehmet Faraç’ın kaleminden sunuyor.

Kadınlık Maskesi
Efraat Tseelon / Çeviri: Reşide Kekeç / Ekin Yayınları / Fiyatı: 6.500.000 TL.
Son derece yenilikçi ve geniş kapsamlı bu kitap, kadınlığın Batı toplumundaki oluşumunu araştırıyor. Yazar, pek çok farklı kuram, deneysel kaynak ve özgün araştırmadan yararlanarak görselliğin - moda, vücut ve fiziksel görünüm kadın benliğini tanımlamadaki rolünü inceliyor. Yazarın öne sürdüğü tezde kadın varoluşunun anlaşılması için bir dizi anahtar kavram sunuluyor. Kadınlık bu temalarla bağlantılı olarak analiz edilirken, sosyolojik, psikolojik çerçevedeki iç görülerden yararlanmaktadır.






KÜLTÜR & SANAT