Kültür Sanat Pera Film'den "Streetart Filmler"

Pera Film'den "Streetart Filmler"

16.09.2011 - 16:19 | Son Güncellenme:

Pera Film 2011 sonbahar sezonuna 16 Eylül - 2 Ekim 2011 tarihleri arasında “STREETART FİLMLER” programı ile başlıyor

Pera Filmden Streetart Filmler

Pera Film, 16 Eylül – 2 Ekim 2011 tarihleri arasında yeni sezona streetart istanbul ve İAF işbirliğiyle sunduğu streetart filmler başlıklı program ile başlıyor. Program, sokaktan çıkan ve sokağa dair olan farklı bir sanatın, yeniliklerini ve yaratıcılığını keşfe çıkıyor.

Haberin Devamı

Sokak sanatı kapsamında; klasik grafiti sanat eserleri, stensil grafiti, yapıştırma sanatı, nişastalı tutkal ve sokak posterleri sanatı, video projeksiyonu, sanat müdahalesi, gerilla sanatı, flashmoblar ve sokak enstalasyonlarından bahsedilebilmektedir.

Uzun Metrajlı Belgesel Filmler

Programdaki uzun metrajlı filmler “streetart” ve güncel sanat alanlarındaki başlıca sanatçılara dair belgesellerden oluşuyor: 20. yüzyılın ikinci yarısında Amerika’nın en iyi ressamlarından biri olan sanatçı Jean-Michel Basquiat’yı konu alan ilk uzun metrajlı belgesel biyografisi Harika Çocuk; punk rock ve hip-hop gibi underground müzikler, kaykay ve grafiti kökenli D.I.Y (kendin yap) estetiğine başvurarak 1990’lardan itibaren sanat dünyasında bir hareket başlatmış olan bir sanatçı kolektifinin kariyerlerine ve işlerine odaklanan nefes kesici belgesel Güzel Kaybedenler ve “sanat herkes içindir!” mantrasına sahip dünyaca ünlü sanatçı Keith Haring üzerine Keith Haring’in Evreni başlıklı belgesel.

Haberin Devamı

Kısa Filmler ve Söyleşi

Sokak sanatçıları tarafından veya onlar üzerine hazırlanmış deneysel, belgesel ve stop-motion animasyon filmlerin yer aldığı, Roman Tschiedl ve Pertev Emre Taştaban tarafından hazırlanmış bir kısa film seçkisi de programa eşlik ediyor. 1 Ekim Cumartesi günü saat 18:00’deki kısa filmler seçkisi ardından Tschiedl ve Taştaban ile bir söyleşi gerçekleşecek.

Pera Müzesi Oditoryumu
Meşrutiyet Cad. No: 65, Tepebaşı
Tel: (212) 334 99 00
Gösterim ücreti: 5 TL
Filmler Türkçe altyazılıdır.

GÖSTERİM PROGRAMI
SCREENING SCHEDULE

16 Cuma / Friday
19:00 Güzel Kaybedenler / Beautiful Losers

17 Cumartesi / Saturday
14:00 Keith Haring ‘in Evreni / The Universe of Keith Haring
16:00 Güzel Kaybedenler / Beautiful Losers

24 Cumartesi / Saturday
17:00 Harika Çocuk / Radiant Child

25 Pazar / Sunday
16:00 Keith Haring ‘in Evreni / The Universe of Keith Haring

1 Ekim Cumartesi / October Saturday
18:00 Kısa Filmler + Söyleşi / Short Films + Talk

Haberin Devamı

2 Ekim Pazar / October Sunday
13:00 Kısa Filmler / Short Films
17:00 Harika Çocuk / Radiant Child

JEAN-MICHEL BASQUIAT:
HARİKA ÇOCUK
THE RADIANT CHILD

Yönetmen / Director: Tamra Davis
ABD / USA, 2010, 90’, Renkli, Siyah-beyaz / Colour & B/W
Oyuncular / Cast: Julian Schnabel, Larry Gagosian, Bruno Bischofberger, Tony Shafrazi, Fab 5 Freddy, Jeffrey Deitch, Glenn O'Brien, Maripol, Kai Eric, Nicholas Taylor, Fred Hoffmann, Michael Holman, Diego Cortez, Annina Nosei, Suzanne Mallouk, Rene Ricard, Kenny Scharf, Thurston Moore
İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles


Jean-Michel Basquiat: Harika Çocuk sanatçı Jean-Michel Basquiat’yı konu alan ilk uzun metrajlı belgesel biyografidir. 20. yüzyılın ikinci yarısında Amerika’nın en iyi ressamlarından ve tüm zamanların en iyi Afrika kökenli Amerikalı sanatçılarından biri olarak görülen Basquiat’nın yapıtları hem sanat uzmanlarının hem de halkın saygısını kazanmıştır. Basquiat kısa fakat verimli kariyerinde pek çok özelliğinin yanı sıra grafiti sanatıyla ve çalışmalarındaki siyasi ve ırkla ilgili imalarla tanındı. 27 gibi genç bir yaşta hayatını kaybetmesine rağmen yaratıcı enerjisiyle sanat dünyasında etkileyici bir güç olarak kalmıştır. Sanatçının ölümünden kısa bir süre önce yapılmış ve bulunması güç bir Basquiat röportajı ile sanatçının yapıtlarını bir araya getiren Tamra Davis kültürel ikon, çelişkili bir sanatçı ve gelenekleri yıkan adam olarak Basquiat’nın yaşamına bir övgü düzüyor.

Haberin Devamı


GÜZEL KAYBEDENLER
BEAUTIFUL LOSERS

Yönetmen / Director: Aaron Rose, Joshua Leonard
Oyuncular / Cast: Ed Templeton, Mike Mills, Stephen Powers, Geoff McFetridge, Shepard Fairey, Harmony Korine Barry McGee, Margaret Kilgallen
ABD / USA, 2008, 90’, Renkli / Color
İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

Güzel Kaybedenler bir kuşağın en güçlü kültürel anlarından ardında bıraktığı ruha övgü niteliğinde bir belgesel filmi. 1990’ların başında, benzer fikirlere sahip serbest bir grup genç New York’un bir galerisinde bir araya geldiler. Kaykay, sörf, punk, hip hop ve grafiti gibi DIY (kendin yap) alt kültürlerden gelen bu kişiler kendi yaşam tarzlarını yansıtacak şekilde sanat yaptılar. Hünerlerini “kurumsal” sanat dünyasından neredeyse hiç etkilenmeden geliştiren bu grup ve ait oldukları altkültürler günümüzde popüler kültürü dönüştüren bir hareket haline gelmiştir. Bu kültürün liderleri olarak görülen bir grup sanatçının yer aldığı Güzel Kaybedenler kişisel hikayelerin anlatılmasına odaklanıyor. Söz konusu sanatçılar ile günümüz gençliğini biraraya getiren yaratıcı dünya görüşünü keşfe çıkan film, dışarıdaki “in” olduğunda neler olduğu gibi temalara değiniyor.

Haberin Devamı

KEITH HARING’İN EVRENİ
THE UNIVERSE OF KEITH HARING

Yönetmen / Director: Christina Clausen
Oyuncular / Cast: Madonna, Yoko Ono, David LaChappelle, Kenny Scharf, and Andy Warhol
ABD / USA, 2008, 82’, Renkli / Color
İngilizce; Türkçe altyazıyla / English with Turkish subtitles

Yönetmen Christina Clausen imzalı Keith Haring’in Evreni, mantrası “sanat herkes içindir!” olan dünyaca ünlü sanatçı Keith Haring’in çok yakından bir portresi. Film 20. yüzyılın en popüler ve önemli sanatçılarından birinin geçmişine ve kariyerine ilişkin kapsamlı ve derin bir inceleme. Filmde Fab 5 Freddy, Jeffrey Deitch, Kim Hastreiter, Grace Jones, Madonna, Yoko Ono, David LaChapelle, Kenny Scharf, Carlo McCormick, Andy Warhol, Ann Magnuson, Tony Shafrazi, Junior Vasquez ve başka pek çok kişinin röportajları ve arşiv görüntüleri yer alıyor. Keith Haring ile yapılmış orijinal röportajlardan alınmış ses kayıtları Haring’in biyografisini hazırlayan John Gruen tarafından gerçekleştirilmiş (Keith Haring: Yetkili Biyografi). Filmin tema şarkısı ünlü DJ ve müzik yapımcısı Junior Vasquez tarafından hazırlanmış, özgün film müziği ise Angelo Talocci imzalı.


KISA FİLMLER VE SÖYLEŞİ
SHORT FILMS AND TALK

Roman Tschiedl
Viyana’da yaşamakta ve medya analisti, serbest yazar, küratör ve tasarımcı olarak çalışmaktadır. Roman Tschiedl, Viyana Üniversitesi’nde sanat tarihi, tiyatro, sinema ve medya çalışmaları ve kültürel incelemeler eğitimi almıştır.

Pertev Emre Taştaban
Sokak sanatçısı ve kürator olarak İstanbul'da yaşıyor. Sinema-Televizyon öğrenimi gördü ve grafik tasarım bölümünden mezun oldu. Alternatif müzik festivallerinde ve Bilgi Üniversitesi Kısa Dalga Gençlik Merkezi’nde stensil graffiti ve sokak sanatları ile ilgili atölye çalışmaları düzenliyor. Corridoor Project tarafından düzenlenen Tüyap Sanat ve Kitap Fuarı’nda ve Casa del Arte Galeri’sinde, sokak sanatı performansı düzenledi; akrylonumerik(fr) ile birlikte dijital jazz performansına katıldı. Taştaban, Türkiye'de tek olan 'Street Art Festival İstanbul' u düzenliyor.

Yaklaşılk toplam süre / Total running time: 100’

BILDBERÄTTELSE FRÅN BRONX
Sanatçı / Artist: V.A.
05:21, İsveç / Sweden,1974
Yönetmen / Diretor: x

LÄRDIG KLOTTRA 1 & 2
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Fredric Katt Karlsson
05:13, İsveç / Sweden

DRESSED FOR SUCCESS
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Akay
04:20, İsveç / Sweden

L - EINE STADT SUCHT EINEN SCHMIERER
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: React
12:00, Almanya / Germany

ART LESS POLLUTION
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Alexandre Orion
03:40, Brezilya / Brazil

CLEANING UNIT
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: PeTvå, Alpinski, G & Subjectiv
05:06, İsveç / Sweden

HISTORY OF BREAKDANCE
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Idee, Thomas Naumann, Jeremias Boettcher
08:19, Almanya / Germany, 2005


THE SUBCONSCIOUS ART OF GRAFFITI REMOVAL
Sanatçı / Artist: V.A.
16:00/05:58, ABD / USA, 2001
Yönetmen / Diretor: Matt McCormick


SPAG
Sanatçı / Artist: V.A.
03:22, İsveç / Sweden
Yönetmen / Diretor: Nug

KING OF THE LINE
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Nug & Pike
02:26, İsveç / Sweden

MUTO
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: BLU
07:27

MINIGRAFF
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: SKETZH
06:00, Danimarka / Denmark, 2006

3 DAYS IN A LETTERS WORLD
Sanatçı / Artist: Dtagno
07:21, Yönetmen / Diretor: Daniel Tagno

THE REBIRTH OF THE ICONOGRAFFIC DTAGNO
06:13, Yönetmen / Diretor: Daniel Tagno

URBANBUGS
Yönetmen / Director: Aykut Alp Ersoy
30:00, Türkiye / Turkey, 2010

STREETARTFESTIVALISTANBUL 2010
Yönetmen / Director: Pertev Emre Taştaban
07:00, Türkiye / Turkey, 2011

AKRYLONUMERIK
Sanatçı, Yönetmen / Artist, Director: Jamie Jimenez ve Gilbert Petit
05:00, Fransa / France, 2010

Yazarlar