Gündem Peşmerge profesyonel orduya dönüşüyor

Peşmerge profesyonel orduya dönüşüyor

09.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin( (IKBY) bağımsız bir devlete dönüşmesi için bu yıl içinde referandum yapılmasına yönelik hazırlıklar sürüyor.

Peşmerge profesyonel orduya dönüşüyor

Bu kapsamda ilk ciddi çalışmaya peşmergeden başlanıyor. Dağınık halde bulunan peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve profesyonel orduya dönüştürülmesi için girişim başlatıldı. Peşmerge Bakanlığı bünyesinde yeniden örgütlenen peşmerge silahlı güçlerini, birleşik silahlı kuvvetler haline getirip profesyonel orduya dönüştürmek için ABD, İngiltere ve Almanya tarafından girişim başlatıldı. ABD, İngiltere ve Almanya’nın savunma bakanlıklarının ortak heyeti, Peşmerge Bakanlığı ile ilgili bir öneri projesi hazırladı. Projenin IKBY Bakanlar Kurulu’nda ele alınması beklenirken önümüzdeki günlerde üç ülkeden bölgeye askeri uzmanların gönderileceği açıklandı. Kapsamlı eğitimlerin yanı sıra silah desteği de sunulacak.

Haberin Devamı

Rûdaw’a açıklama yapan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, proje kapsamında peşmerge güçlerinin 70 ve 80 birliğinin birleştirileceğini söyledi.

Projenin, Peşmerge Bakanlığı ve peşmerge güçleri içinde genel olarak bir reform projesi olduğunu ifade eden Yaver, “Proje, ilgili kurumların çalışmasından sonra Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. Daha sonra Başkomutan olarak Başkan Mesud Barzani’nin onayına sunulacak” diye konuştu. Yaver, şöyle devam etti: “Amerika, Almanya ve İngiltere 5-10 yıl sürmesi beklenen projenin uygulama süresince bizimle beraber olacak. Bu konuda söz verdiler.”