Gündem Peşmerge yola çıktı uçaklar IŞİD’i vurdu

Peşmerge yola çıktı uçaklar IŞİD’i vurdu

28.10.2014 - 16:27 | Son Güncellenme:

IŞİD kuşatmasının yaklaşık 50 gündür sürdüğü Kobani’ye destek amacıyla gönderilmesi beklenen peşmerge kuvvetleri hazırlıklarını tamamladı.

Peşmerge yola çıktı uçaklar IŞİD’i vurdu

150 peşmerge kuvvetinin havayoluyla Şanlıurfa’ya inmesi, peşmergelere ait ağır silah ve mühimmatın da Habur üzerinden Kobani’ye karayoluyla geçmesi bekleniyor. IŞİD güçleri ise dün PYD’nin denetiminde bulunan sınır kapısını almak için bölgeye yoğun top ve hava atışı yaparken bu bölgeye koalisyon uçakları da bomba yağdırdı. Bombalanan IŞİD mevzilerinin, Mürşitpınar Sınır Kapısı’na 500 metre mesafede olduğu belirlendi. Peşmerge’nin Kobani’ye geçişine yönelik bir süredir yürütülen diplomatik görüşmeler, dün tamamlandı. Peşmerge Bakanlığı yetkilileri teknik sorunların aşıldığını belirtirken, Bakanlık sözcüsü General Helgurt Hikmet, peşmergelerin uçakla, yanlarında götürecekleri silah ve teçhizatların ise karayolu ile Kobani’ye ulaştırılacağını açıkladı. Peşmergenin Kobani’de sadece eğitim amaçlı bulunmayacağını vurgulayan Hikmet, “Peşmerge cephede IŞİD ile savaşacak. Kobani’ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzakere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan” dedi.

‘Türkiye yardımcı oldu’
“Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı” diyen Hikmet, “Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge’nin, Kobani’ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi” diye konuştu.

Kobani’de 3 ay
Peşmerge konvoyunun Türkiye saatiyle 13.45’te Erbil’den Duhok’a doğru yola çıktığı internet sitelerine belirtildi. Silahların taşındığı konvoyda doçkalar, Katyuşa füzeleri, yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar, 120, 150, 155, 57, 81 ve 82 milimetrelik toplar, anti tanklar, patlayıcı maddeler ve çok sayıda mühimmatın yanı sıra ambulanslar da yer aldı. Erbil Havalimanı’ndan hareket edeceği belirtilen peşmerge grubunun 3 ay Kobani’de kalacağı belirtildi. AFP ajansı da 72 peşmergenin de bu sabah yola çıkacağını duyurdu.

80 araçlık konvoy
Milliyet’in peşmerge yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Kobani’ye geçecek 150 peşmergenin tamamı havayoluyla Şanlıurfa GAP Havalimanı’na geçecek. Peşmergeler buradan Kobani’ye karayoluyla ulaşacak. Bu güzergahta güvenliğin Türkiye tarafından sağlanacağı ifade ediliyor. Habur sınırından geçecek 80 araçlık peşmerge konvoyunun ise yalnızca silah ve mühimmatı taşıdığı belirtildi. Roketatarlar, uçaksavarlar ve topları taşıyan bu konvoyun Silopi, Cizre, Nusaybin karayolunu takip ederek Şanlıurfa’ya ulaşacağı ifade edildi. Mühimmatı taşıyan konvoyda yer alan şoför ve yardımcı personelin mühimmatın teslim edilmesinin ardından aynı güzergahı izleyerek Irak’ın kuzeyine geçmesi bekleniyor. Peşmergelerin ağır silah konusunda özel eğitimden geçirildiği, Kobani’de YPG’lilere IŞİD’e karşı kullanılacak silahların eğitimini verecek gruptan olduğu belirtildi. Gelen peşmergelerin kimliği ve taşıdığı mühimmatla ilgili Türk yetkililere bilgi verildiği öğrenildi.

Yumurtalık’tan gelecekler
Edinilen bilgilere göre, silahların tek güvenli bölge olan YPG’nin denetiminde olan Til Şeir Tepesi’yle Yumurtalık bölgesindeki ikinci sınır kapısından Kobani’ye geçirilmesi planlanıyor.

IŞİD güç kaydırdı
Öte yandan peşmerge güçlerine karşı hazırlık içinde olan IŞİD, Celabrus, Şeyhler, Minbic, Bab, Sırrın ve Rakka’daki güçlerini Kobani’ye doğru kaydırdı. Kobani’ye doğru hareket halinde olan bir IŞİD konvoyunun Kobani’nin 3 kilometre doğusunda yer alan Vmızırdavut köyü çevresinde bombaladı.

Haberin Devamı

Sınırda etkili bombalama

Önceki gün akşam ve dün IŞİD güçleri PYD’nin denetiminde bulunan sınır kapısını almak için bölgeye yoğun top ve hava atışı yaptı. IŞİD’li gruplara da koalisyon uçakları bomba yağdırdı. Bombalanan IŞİD mevzilerinin, Mürşitpınar Sınır Kapısı’na 500 metre mesafede olduğu belirlendi. Etkili bombalama nedeniyle bu bölgede IŞİD ilerlemesi durduruldu. Bazı noktalardan ise YPG güçleri karşı saldırıya geçti. Saldırılar nedeniyle Kobani’nin doğusunda ve güneydoğusunda şiddetli sokak çatışmaları yaşandı. IŞİD’in ilerlemesi karşı saldırıyla durduruldu. Bombalama ve çatışmalarda sınır hattındaki binaların büyük bölümü ya tamamen yıkıldı, ya da büyük ölçüde hasar gördü. Yaralananlar için de sınır kapısının Türkiye tarafına ambulanslar sevk edildiği gözlendi. Kürt grupları, bölgedeki hakim bir binaya bayrak dikti.

Haberin Devamı

Habur’da karşılama!

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kobani’ye karayoluyla Erbil’den yola çıkardığı peşmerge konvoyunu karşılamak için kalabalık bir grup Habur Sınır Kapısı önünde toplandı. Konvoyun gelişinden saatler önce sınır kapısı giriş-çıkışlara kapatıldı. Yetkililer grubun dağılmasını isteyerek, kalabalık dağılmadan Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş olmayacağını belirtti. Polis ile yolu açmaları istenen grup arasında arbede yaşandı. Polise taşlı saldırıda bulunuldu, polis de gaz bombası ile karşılık verdi. Havaya uyarı ateşi açıldı. (AZİZ FİDANCI)