Gündem Philip Roth hayatını kaybetti! Philip Roth kimdir?

Philip Roth hayatını kaybetti! Philip Roth kimdir?

23.05.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü Amerikalı bir yazar olan Philip Roth, eserlerinde Yahudi karakterleri ve anti-semitizm konularını işleyen meşhur bir romancıdır. New York'ta hayata gözlerini yuman ünlü sanatçı, 85 senelik ömrüne çok sayıda ödül sığdırmıştır.

Philip Roth hayatını kaybetti Philip Roth kimdir

Doğup büyüdüğü şehri konu aldı

Haberin Devamı

1933 senesinin 19 Mart tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin New Jersey eyaletinde dünyaya gelen Philip Roth'un tam adı Philip Milton Roth'tur. Ünlü bir romancı olan Roth, eserlerinde genel olarak doğup büyüdüğü kent olan Newark'ı işlemiştir. Kurduğu otobiyografik karakterleri sayesinde gerçek ile kurgu arasındaki ayrımı elinden geldiği kadar bulanıklaştıran ve felsefik bir hale getiren edebiyatçı, kendi ülkesindeki kendi jenerasyonu içerisinde en çok ödül kazanan yazarlar listesinin başında gelir.

85 seneye onlarca ödül sığdırdı

1959 senesinde Güle Güle Columbus, 1969 senesinde Portnoy'un Feryadı ve 1974 senesinde Bir İnsan Olarak Hayatım isimli eserlerini piyasaya süren Roth, hayatı boyunca iki kez Ulusal Kitap Ödülü, üç kez PEN/Faulkner Ödülü ve iki kez Ulusal Kitap Eleştirileri Küresi kazanan Roth, 1997 senesinde piyasaya sürdüğü American Pastoral isimli romanı ile de Pulitzer Ödülü'ne layık görüldü.

Haberin Devamı

2000 senesinde piyasaya sürdüğü ve İnsan Lekesi ismini verdiği romanı sayesinde Birleşik Krallık tarafından WH Smith Edebiyat Ödülü'nün takdim edildiği ünlü yazar, 2001 senesinde ilki gerçekleştirilen Franz Kafka Ödülü'nün de sahibi oldu.

Birbirinden cesur konulara değindi

Pulitzer Ödülü'nü kazanmasını sağlayan American Pastoral isimli kitabında yarattığı Nathan Zuckerman karakteri ile herkesin dikkatini çeken edebiyatçı, bu karakterleri diğer eserlerinde de kullandı. Philip Roth eserlerinde; cesur ve korkusuz bir üslup benimseyerek ölüm, din, cinsellik gibi konulara değindi.

Yirmi beşten fazla eser yazdı

85 senelik ömrüne 25'ten fazla eser sığdıran Philip Roth, 22 Mayıs 2018 tarihinde New York'ta bulunan bir hastanede kalp yetmezliğinden dolayı hayata gözlerini yumdu.