Gündem Pınar Selek’e 4. kez oy birliğiyle beraat

Pınar Selek’e 4. kez oy birliğiyle beraat

20.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 kişinin öldüğü Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili 16 yıldır devam eden ve daha önce 3 kez beraatle sonuçlanan davada, sanık Pınar Selek’in oy birliğiyle beraatine karar verildi...

Pınar Selek’e 4. kez  oy birliğiyle beraat

Mısır Çarşısı davasından 16 yıldır yargılanan sosyolog Pınar Selek hakkında dün 4. kez beraat kararı verildi. Mahkeme heyetinin temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile verdiği beraat kararında, şüphenin sanık lehine yorumlanması gerekiği hatırlatıldı ve dosyada kesin ve inandırıcı delil olmadığına vurgu yapıldı.
Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davadan 16 yıldır yargılanan ve 3 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek, Yargıtay’ın bozma kararları sonrası İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Ocak 2013’te ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 11 Haziran 2014 tarihinde yerel mahkemenin Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarına karşı direnemeyeceği gerekçesiyle mahkumiyet kararı vermesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Bu bozma kararıyla, sosyolog Selek için bir kez daha yargılanma süreci başladı.

Şüpheden sanık yararlanır
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir kez daha görüşülen davada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, Selek ve davanın diğer sanığı Abdulmecit Öztürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması yönünde mütalaa verdi. Ancak mühkeme heyeti dün görülen duruşmada beraat oy birliğiyle Selek ve Öztür’ün beraatıni karar verdi. Sosyolog Selek, bu kararla birlikte 16 yılda 4. kez beraat etmiş oldu. Şüphenin sanık lehine yorumlanması gerekiği hatırlatılan kararda, Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın sebebiyle ilgili uzman bilirkişiler ve kurumlarca verilen raporlar arasında çelişkiler olduğuna dikkat çekilerek, “Dosyadaki mevcut delil, belgeler ve raporlar göz önüne alındığında da bu çelişkinin giderilmesinin mümkün olamayacağı”na vurgu yapıldı.
Kararda, Meydana gelen patlamanın bombadan mı yoksa gaz kaçağı veya tüp gaz patlamasından mı kaynaklandığının tam olarak tespitinin yapılamadığına da dikkat çekilerek, Selek ve Öztürk’ün üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği belirtildi. Mahkeme, şüpheden sanığın yararlanacağını da vurgulayarak beraate hükmetti.

‘Pınar ülkesini özledi’
Karar, salonda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Baba Alp Selek, kızının ne zaman Türkiye’ye döneceği sorusuna, “Pınar, üniversitede. Onu bitirmek durumunda. Zamanı yok. Belki mart ayına kadar, 3-4 ay sürebilir. Onu bitirdikten sonra düşüneceğiz. Savcı temyiz etmezse ki bu kadar şeyden sonra temyiz ederse bilemiyorum, tekrar Yargıtay’a gidecek. Etmezse dosya kesinleşecek” cevabını verdi.
Kardeş Seyda Selek ise “Adalet yerine geldi demiyorum, 16 sene geçmiş ama en azından mağduriyet bitmiş oldu. Buna seviniyorum. Umarım burada biter ve Pınar özgür bir şekilde ülkesinde araştırmalarına devam eder. Ülkesini özledi, gelmek istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

16 yıldır süren dava

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davadan 16 yıldır yargılanan ve 3 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek, Yargıtay’ın bozma kararları sonrası İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Ocak 2013’te ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 11 Haziran 2014 tarihinde yerel mahkemenin Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarına karşı direnemeyeceği gerekçesiyle mahkumiyet kararı vermesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Bu bozma kararıyla, Selek’in yeniden yargılanmasına karar verilmişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni yasayla kapatılması üzerine dava dosyası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmiş ve bu mahkemenin ilk duruşmasında, Selek ile ilgili verilen yakalama emri kararının kaldırılmasına hükmedilmişti.