Ekonomi Piyasada tansiyon çabuk düzeldi

Piyasada tansiyon çabuk düzeldi

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde önceki gün görülen bozulmaya paralel TL’de dolar karşısında başlayan değer kaybı dün Suriye’ye yapılan harekat ile önce hızlansa da daha sonra TL kayıplarının bir kısmını geri aldı. Öte yandan dün Türkiye’ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yaptığı açıklamalar da piyasalarca oldukça olumlu algılandı.

Piyasada tansiyon çabuk düzeldi

Sabah saatlerinde TL’deki değer kaybı ve Suriye harekatı kaynaklı güvenlik endişeleriyle yüzde 3’e yakın gerileyen hisse senetleri piyasası ise gün sonuna doğru kayıplarını hafif telafi ederek yüzde 1.5 civarı ekside kapandı.

Reuters’a konuşan bir bankacı “Dolar/TL’de 2.94’lerden 2.95’lere kadar hareket dün (önceki gün) akşam başladı. Güney Afrika Maliye Bakanı’nın bir soruşturma için ifadeye çağrılması ardından dolar/rand paritesinin yüzde 3 yükselmesi dolar/TL’de de yukarı hareketi başlattı. Sonrasında ise Suriye’ye yapılan operasyonun etkisi ile 2.97’ye yaklaştı. Ancak ABD’nin operasyona destek açıklamaları biraz tansiyonu düşürdü. İşin koalisyon güçleri ile birlikte yapılıyor olması da yatırımcılar açısında önemli, çok rahatsız edici olarak değerlendirilmedi” dedi. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise, “Biden’ın ziyareti sırasında pozitif ve yapıcı yorumlar yapması bekleniyordu ancak açıklamaların tonu ve içeriği beklentilerin de ötesinde oldu. İki taraf da oldukça yapıcıydı” diye konuştu.

Önceki gün 2.9370 seviyesinde olan dolar/TL, dün 2.9689’a kadar yükseldikten sonra 2.9485 seviyesine geriledi. Gün içinde bir ara yüzde 2.9 gerileyen BIST-100 endeksi günü yüzde 1.57 kayıpla kapattı.

Yazarlar