Populer Bilim Plüton çok soğuk çıktı!

Plüton çok soğuk çıktı!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güneş Sistemi'ndeki dokuzuncu ve son gezegen olan Plüton'un sıcaklığı beklenenden düşük çıktı. Gezegenin yüzeyinde sıcaklık eksi 230 santigrat derece...

Plüton çok soğuk çıktı

CNNTÜRK

Plüton‘daki sıcaklıkları inceleyen astronomlar, gezegenin sıcaklığının beklenenden daha düşük olduğu şüphelerini doğruladı.

Gezegendeki düşük sıcaklığın, nitrojen yüklü ince atmosferi ve buzla kaplı yüzeyi arasındaki etkişleşimden kaynaklandığı sanılıyor.

Hawaii‘deki radyo teleskoplarını kullanan bilim adamları, Plüton‘un yüzeyindeki ortalama ısının eksi 230 santigrat derece olduğunu ortaya çıkardı. Gezegenin yüzey ısısının, Charon‘daki gibi eksi 220 santigrat derece olması bekleniyordu.

En uzak gezegen
Plüton‘un aksine en büyük uydusu Charon‘un atmosferi bulunmuyor. Bu yüzden astronomlar Charon‘un yüzey ısısının tamamen jeolojik oluşumuna ve yansıtıcı özelliğine bağlı olduğunu düşünüyor.Güneş Sistemi‘nin en sonunda bulunan ve Güneş‘e uzaklığı 4.8 milyar kilometre olan Plüton, dünyanın aldığı Güneş ışınlarının ancak binde birini alabiliyor. Plüton‘un yüzey ısısı da, güneşe uzaklığı 30 ile 50 astronomik birim arasında değişen düzensiz yörüngesine nedeniyle büyük değişimler sergiliyor.

Konumu tartışılıyor
Plüton geçmişte birçok bilimsel araştırmaya konu oldu. Güneş Sistemi‘ndeki konumu da, temmuz ayında keşfedilen ve Plüton‘dan hem daha uzak hem de daha büyük olan Kuiper Kuşağı nesnelerinden dolayı tartışmalara açık bulunuyor. Charon ise bir uydu olarak çok büyük, bu yüzden bilim adamları, ikilinin nasıl bir araya geldiği konusunda hala emin değil. Bir teoriye göre Plüton‘a yaklaşık aynı büyüklükte bir gökcismi çarptı ve Plüton‘un etrafında dönmeye başlayarak Charon‘u oluşturdu.

Dünyadan bakıldığında Plüton ve Charon, 0.9 arksaniye (1 arksaniye=1/3600 derece) ayrı görülür. Ve bu iki göz cismini birbirinden ayrımaya çalışmak, 50 kilometre uzaklıktan bir kurşunkalemi görmeye çalışmaya benzer.

Yazarlar