Gündem Polikistik over sendromu uyarısı

Polikistik over sendromu uyarısı

19.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, kadınlarda polikistik over sendromu ile ilgili uyarılarda bulundu.

Polikistik over sendromu uyarısı

Prof. Dr. Buyru, şunları söyledi:
“Polikistik over sendromu, kadın yaşamının her evresini yakından ilgilendiren bir hastalık. Genellikle ergenlik döneminde tüylenmede artış, akne ve adet düzensizlikleri ile başlıyor. Doğurganlık çağında adet düzensizlikleri ve gebe kalamama gibi sorunlara neden oluyor. Önlem alınmazsa şeker ve kalp hastalığı, rahim içi kanseri gibi hastalıkların riskinde artışayol açıyor. Hastalık çok uzun yıllardır bilinmesine rağmen kesin tedavisi yok.”
Hastalığın ilk tanımlandığı yıllarda şişmanlık ile arasındaki ilişkinin dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, şu bilgileri verdi: “Bütün polikistik over sendromlu hastalar birbirinin aynı değildir. Hastalığın ortaya çıkışı ve gidişine şişmanlığın katkısı kesindir. Kilo problemi olanlarda yüzde 5’lik bir kilo verme bile hastalığın gidişini olumu etkiler, adet düzeni normale döner, yumurtlama problemi çözülür, hatta ilaç kullanmadan bile gebe kalabilirler.”