Gündem Pratik ve besleyici: Börülce salatası

Pratik ve besleyici: Börülce salatası

25.04.2018 - 11:31 | Son Güncellenme:

Börülce salatası yaz-kış tüketebileceğiniz besleyici ve pratik bir salata çeşididir. Kuru börülce ile yapılır. Kuru fasulye piyazına benzese de malzemeleri daha boldur ama aynı mantıkla yapılan bir tariftir. Şimdi hep birlikte püf noktalarıyla börülce salatası tarifine bakalım...

Pratik ve besleyici: Börülce salatası

Börülce Salatası

Haberin Devamı

Börülceyi hem taze hem de kuru şekilde bulabilirsiniz. İkisinin vitamin ve mineral değerlerinde küçük farklılıklar olsa da sağlığımıza çok yararlıdır. Genellikle Ege ve Akdeniz’de daha çok tüketilse de artık her bölgede rahatlıkla bulabileceğiniz ve damağımızın kolaylıkla alıştığı bir besindir. Ortalama 100 gram börülce bir porsiyona denk gelmektedir ve 118 kaloridir. İçerisinde folik asit, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, B1 ve K vitaminleri vardır. Besin değerinin fazla olması ve kalorisinin az olmasıyla özellikle sağlıklı beslenenler ve sporcular tarafından tercih edilir. Diyette olan kişiler içinse kuru börülce salatası iyi bir öğündür.

Kuru börülce salatası için malzemeler:

  • 250 gram kuru börülce
  • 4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Çeyrek demet dereotu
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 adet limon suyu
  • Bir tutam sumak
  • İsteğe bağlı miktarda tuz
  • Üzerini süslemek için nar

Kuru börülce salatası yapılışı:

Haberin Devamı

Börülceleri, akşamdan suda bekletin ve salatayı yapacağınız zaman üzerini geçecek kadar su koyarak börülceler pişene kadar kaynatın. Börülceleriniz pişince güzelce süzün ve kabukları çıkacak kadar haşlanmamasına dikkat edin. Börülceleriniz bir kapta soğurken, kırmızı dolmalık biberinizi küp küp doğrayarak geniş bir salata kabına alın. Üzerine ince ince kıydığınız maydanoz, taze soğan ve dereotunu ilave edin. Kornişon turşuları da yuvarlak ve küçük şekilde doğrayıp kaba koyun. Soğuyan börülcenizi salata kabına dökün ve içerisine sumak, tuz, limon suyu, zeytinyağı ekleyerek kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Nar taneleri ile üzerini süsleyip servis yapın.

Püf Noktalar:

  • Börülceleri haşlarken içerisine biraz limon suyu ekleyin.
  • Haşlanan börülcelerinizin olup olmadığını kontrol etmek için ara ara tadına bakın. Fazla haşlanan börülce kabuklarından ayrılır ve salatanızda istenmedik çirkin bir görüntü olur.
  • Börülceleri salata kabına mutlaka iyice soğuduktan sonra koyun. Sıcakken konulan börülce diğer yeşillikleri soldurup öldürür ve diriliğini kaybetmesine neden olur.