Teknoloji Qualcomm, patent ihlalinden dolayı iPhone X'i bitirmek istiyor

Qualcomm, patent ihlalinden dolayı iPhone X'i bitirmek istiyor

04.12.2017 - 16:22 | Son Güncellenme:

Qualcomm, yeni davasıyla iPhone X satışlarına yasak getirmek istiyor. Qualcomm, iPhone 7, 8 ve X serilerinde toplam 16 tane patentin ihlal edildiğini belirtti ve telefonların satışının durdurulmasını talep etti.

Qualcomm, patent ihlalinden dolayı iPhone Xi bitirmek istiyor

Melissa Erdinç/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple, Amerikalı çip üreticisi Qualcomm şirketinin kendisini bir dizi patenti ihlal etmekle suçlamasının ardından kısır döngü haline gelen bir tartışmanın içine girdi.

Qualcomm un iddaa ettiğine göre Apple, cihazlarda bant genişliğini geliştiren qualcomma ait bir patenti ihlal etti, böyle arka kameranın performansı daha iyi olacaktı.

Mahkeme dosyasında, Qualcomm, Appleın kullanılmayan bir işletim sistemi olmasına rağmen Palm OS danda çalınan parçaları olduğunu dile getirdi. Firma 2014'te yazılım haklarını satın almıştı.

Qualcomm lisans hakları ve izin olmaksızın kendi özelliklerini kullanan Apple marka telefonların satışını Birleşmiş Milletlerde yasaklamak istiyor.

Reuters'ın haberine göre Qualcomm, Apple aleyhindeki 3. Parti patent ihlali şikayetlerini Perşembe günü dosyaya ekleyerek mahkemeye taşımak istiyor.

Haberin Devamı

Qualcomm, iPhone 7, 8 ve X serilerinde toplam 16 tane patentin ihlal edildiğini belirtti ve telefonların satışının durdurulmasını talep etti.

Her iki şirketinde birbiriyle sorunlu bir geçmişi vardı. Patent ihlali şikayetlerine ilişkin uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık içindeydi.

Apple henüz bu davayla ilgili bir açıklamada bulunmadı fakat Qualcommun apple patentlerini kendi taşınabilir işlemcilerine kopyaladığını iddia etmişti.

Geçtiğimiz temmuz ayında Qualcomm şirketi, Appleın iPhonelardaki pil ömrünü uzatmak için izinsiz patent ihlal etmeleri sebebiyle mahkemeye çıkarak iPhoneların satışını durdurmak istemişti. Ama dava hala Qualcomm lehine sonuçlanmadı.

Firmanın daha öncede yaptığı gibi, davalardan bir tanesinin amacı birleşmiş milletler uluslar arası ticaret komisyonunca satışının yasaklanmasıyken diğer iki tanesi patent ihlalleriyle ilgiliydi.

Perşembe günü yayınlanan dosyada Qualcomm şunları aktardı: Qualcomma ait Palm buluşlarının hepsi mobil cihazların işlevselliğini ve kullanıcı deneyimini artırmak için geliştirildi. Ve bu geliştirmelerin hepsi lisans hakkı ve izin olmaksızın Apple tarafından ürünlerinde kullanıldı.

Apple, patentleri ihlal etmeyen işlemcili iPhoneların satışına devam edebilir. Ancak Apple’ın Qualcomm patentlerini ihlal ettiği satışlara devam etmeye hakkı yoktur.