Gündem Ramazan bayramı hangi güne denk geliyor? (Bayram tatili kaç gün olacak?)

Ramazan bayramı hangi güne denk geliyor? (Bayram tatili kaç gün olacak?)

02.06.2017 - 15:29 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı için artık kısa bir süre kaldı. Mübarek Ramazan ayının içerisinde yer aldığımız şu günlerde vatandaşlar Bayram tatili kaç gün olacak sorusuna yanıt arıyor. Peki Ramazan Bayramı tatili bu sene kaç gün olacak?

Ramazan bayramı hangi güne denk geliyor (Bayram tatili kaç gün olacak)

Bu sene Ramazan ayı 27 Mayıs 2017’de başladı ve Müslümanlar tarafından sevinçle karşılandı. Ramazan ayında insanların kurduğu iftar sofralarında insanların arasındaki ilişkiler kuvvetleniyor ve bağ oluşuyor. Bilindiği üzere İslam’ın şartlarından bir tanesi de oruç tutmak. Üstelik Ramazan ayında tutulan bir günlük orucun yerini diğer aylardan tutulan hiçbir oruç tutmuyor. Bu nedenle Müslümanların Ramazan ayını iyi değerlendirmesi gerekiyor. Ramazan ayı sayesinde insanlar kötülüklerden ve günahlarından da arınabiliyorlar. Ramazan’ın 6. Günü olan bugün İstanbul için iftar saati 20.37, sahur saati 03.30 olacak.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan, 3 aylarında sonuncusu olmaktadır. Recep ayı ve Şaban ayının ardından gelen bu ayda oruç tutulur ve Ramazan
ayı 11 ayın sultanı diye bilinir. Müslümanların Ramazan ayını günahlarından arınmak için bir fırsat olarak görmesi gerekir. Üstelik bin aydan daha hayırlı diye bilinen Kadir Gecesi de bu ay içindedir. Aynı şekilde Kuran-ı Kerim de bu ay içinde indirilmeye başlamıştır.

Oruç ayı olan Ramazan aynın içinde pek çok hikmet vardır. Ramazan’ın insanlar için hem ferdi hem de sosyal olarak pek çok yararı da vardır. Bu nedenle Ramazan ayı içinde tutulan oruçların yalnızca insanların bedenlerini aç bırakması olarak görülmemesi gerekir. Ramazan ayında tutulan oruçlarla yoksul kişilerin zor durumlarını daha iyi anlamak mümkün olur. Bu sayede insanlar empati kurarlar ve o insanlara yardım etmek konusunda çok daha anlayışlı olurlar. Aynı zamanda oruç tutarken Allah’ın kullarına vermiş olduğu nimetlerin de değeri anlaşılır. Bu da şükür duygusunun gelişmesine yardım eder. Oruç ibadeti yalnızca kişilerin yemeyi ve içmeyi bırakması anlamına gelmez. Aynı zamanda oruç tutarken insanların ellerini, gözlerini, dillerini, kulaklarını ve tüm uzuvlarını da günahlardan uzak tutması gerekir.

Oruç tutmanın sevabı oldukça büyüktür. Aynı şekilde Ramazan’da orucun mazeretsiz bir şekilde tutulmaması da günahtır. Ancak oruç tutamayacak durumda olan ve mazereti olan kişilerin oruç tutmamaları halinde bu onlara günah olmaz. Bu yüzden özrü olmayan kişilerin Ramazan ayı içinde düzenli olarak oruç tutmaya dikkat etmesi gerekir.

Ramazan’ın kelime anlamı da çok önemli noktalara işaret eder. Ramazan’ın anlamlarından bir tanesi yaz sonu ve sonbahar başı yağan, yerdeki kirleri temizleyen yağmurdur. Tıpkı bu yağmurun yerleri temizlemesi gibi Ramazan ayından insanların günahları da temizlenir. Ramazan’ın diğer anlamı ise güneşin şiddeti ile taşların kızarmasıdır. Eğer insanlar bu kızgın taşlarda yürümek isterlerse ayaklar yanar, yani zorluk çekerler. Aynı şekilde Ramazan ayında insanlar da oruç ile beraber zahmet ve zorluk geçerler. Kızgın taşlar üstünde gezen insanların ayaklarının yanması gibi Ramazan ayında tutulan oruçlar ile günahlar da yanar ve yok olur.

Ramazan ayında Müslümanlar, Ramazan ayı kutsal sayıldığı için ibadet etmeye de daha fazla özen gösterirler. Aynı şekilde günahlardan ve kötülüklerden de uzak dururlar. Bunun yanı sıra Kuran-ı Kerim okunmasına da özen gösterilir. Müslümanlar arasında Ramazan ayında tüm Kuran-ı Kerim’in baştan sona okunması ve hatim duası edilmesi ile ilgili bir gelenek de vardır.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayı içinde tutulan oruçlarla beraber insanlar oruç tutmak ile ilgili pek çok soru da sormaya başladı. İnsanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de orucu bozmayan durumların neler olduğu. Özellikle kişinin istemeden kusması halinde, istemeden boğazına toz ya da duman girmesi halinde, diş arasında kalınan nohuttan küçük kırıntıların yutulması halinde, tükürüğün yutulması halinde, kal aldırılması halinde, göze ilaç damlatılması halinde ve gözlere makyaj yapılması halinde oruç bozulmamaktadır.

SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayında oruç tutmak kadar sahura kalkmak da çok önemlidir. Elbette sahura kalmadan oruç tutmak günah değildir. Ancak sahura yapıp oruç tutmanın da sevabı çok büyüktür. Bu nedenle bir bardak su içilse bile oruç tutacak kişilerin sahura kalmasında fayda vardır. Sahura kalkmak çok önemlidir; çünkü sahur yapılarak tutulan oruç ile insanlar tüm gün açlığa ve susuzluğa çok daha kolay dayanırlar. Bunun yanı sıra sahur vakti Müslümanların ibadet etmesi için oldukça uygun bir zamandır. O yüzden sahura kalkarak o vakitler uyku ile değil de ibadet ile değerlendirilmiş olur. Böylece sahur fiziksel faydanın yanı sıra insanlara manevi fayda da sağlar.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağı konusu da insanların kafasını bir hayli karıştırıyor. Ramazan ayının son günü olan 24 Haziran 2017 Cumartesi günü arefe günü olacaktır. Bugün Müslümanlar son defa oruç tutacaklardır. Ardından gelen 25 Haziran 2017 Pazar günü ise Ramazan Bayramı’nın ilk günü olarak kutlanacaktır. Ramazan Bayramı’nın ilk günü hafta sonuna denk geldiği için bayram tatili yalnızca hafta içindeki iki günü kapsayacaktır. Çalışan kişiler 28 Haziran 2017 Çarşamba günü yeniden işbaşı yapacaklardır.

BU YIL RAMAZAN’DA FİTRE NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu 2017 Ramazan ayı için de fitre miktarını belirledi. Yapılan açıklamaya göre bu sene fitre miktarı 16 TL. İnsanların sosyo-ekonomik şartları göz önünde bulundurularak ve bir insanın günlük asgari gıda ihtiyacına dikkat edilerek 2017 Ramazan başlangıcından 2018 Ramazan başlangıcına dek olarak sürede fitre 16 TL olarak belirtilmiştir.

RAMAZAN FİTRESİ KİMLERE VERİLİR?

Ramazan filtresinin kime verileceği konusu da oldukça önemli konulardan bir tanesi olmaktadır. Fitrenin Ramazan Bayramı’nın ilk gününden itibaren verilmesi vacip olmaktadır. Fitreyi verme şekli olarak ise fecri doğuşu itibari ile namazdan çıkmadan evvel yoksullara verilmesidir. Ancak fitrenin bayramdan birkaç gün öncesinde ya da birkaç ay önce verilmesinde bir sorun olmaz. Hatta bu sayede verilen fitre ile yoksul kimlerin bayram ihtiyaçları da öncesinden karşılanmış olur. Eğer fitre zamanında ödenmemiş ise ya da geçe kalmışsa da vakit kaybetmeden bir an evvel ihtiyaç sahibi kimselere verilmelidir.
Fitreyi kişilerin annelerine, babalarına, çocuklarına, gayrimüslimlere ya da zengin sayılan kişilere verilmemesi gerekir. Ancak yoksul durumdalar ise kayınpedere, kayınvalideye, üvey anneye, üvey babaya, kayınbiradere, üvey çocuğa, damada, gelinde ya da kardeşe de fitre verilebilir.

2017 BAYRAM TATİL TARİHLERİ

- 24 Haziran Cumartesi / Ramazan Bayramı arefesi
- 25 Haziran Pazar / Ramazan Bayramı 1. Günü
- 26 Haziran Pazartesi / Ramazan Bayramı 2. Günü
- 27 Haziran Salı / Ramazan Bayramı 3. Günü
- 31 Ağustos Perşembe / Kurban Bayramı arefesi
- 1 Eylül Cuma / Kurban Bayramı 1. Günü
- 2 Eylül Cumartesi / Kurban Bayramı 2. Günü
- 3 Eylül Pazar / Kurban Bayramı 3. Günü
- 4 Eylül Pazartesi / Kurban Bayramı 4. Günü