Gündem 2017 Ramazan Bayramı ne zaman? (Bayram tatili ne kadar sürecek?)

2017 Ramazan Bayramı ne zaman? (Bayram tatili ne kadar sürecek?)

28.05.2017 - 11:33 | Son Güncellenme:

Tüm Müslüman alemi için çok büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayı nihayet başladı. On bir ayın sultanı olarak görülen Ramazan ayında tüm Müslümanlar oruç tutarak ibadetlerini yerine getirecekler. Ramazan ayı Kadir Gecesi’ni de içinde bulunduruyor ve üç ayların sonuncusu. Ramazan ayı Recep ile Şaban aylarının hemen sonrasında geliyor.

2017 Ramazan Bayramı ne zaman (Bayram tatili ne kadar sürecek)

Ramazan ayı insanlara hem manevi anlamda hem de maddi anlamda kötülüklerden temizlenme imkanı sunuyor. Ramazan ayı içerisinde rahmeti, hayrı ve bereketi barındırıyor. Ramazan ayının ilk günün İstanbul’da yaşayan Müslümanlar sahura saat 03.36’da kalktılar. 2017 Ramazan ayının ilk iftarı da saat 20.33’te yapılacak. Bir aylık oruç tutma ibadetinin hemen ardından da Müslümanlar Ramazan bayramını kutlayacaklar.

Haberin Devamı

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ VE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

Bilindiği üzere İslam’ın beş şartının içinde kelime-i şehadet getirmek, hacca gitmek, zekat vermek ve namaz kılmanın yanı sıra oruç tutmak da var. İşte İslam’ın 5 şartından biri olan oruç da mübarek olan Ramazan ayı içinde tutuluyor. Müslümanların Ramazan ayı içinde oruç tutması da büyük sevaplar arasında yer alır. Hatta Ramazan ayında bir gün oruç tutulmasa ve onun yerine tüm yıl oruç tutulsa bile o Ramazan ayındaki bir gün orucun sevabına erişilmez. Aynı şekilde herhangi bir mazereti olmadan oruç tutulmamasının da günahı büyüktür. Ancak Müslüman kişi bir mazeret nedeni ile oruç tutmaz ise bu günah olarak sayılmaz.

Haberin Devamı

Ramazan ayında insanlarda dayanışma ile yardımlaşma duygusu bir hayli artar. Aynı zamanda insanlar arasındaki birlik, beraberlik duygusu pekişir, saygı, sevgi, sabır ve kardeşlik de güç kazanır. Hatta Ramazan ayı içinde bulunan Kadir gecesinin bir aydan çok daha hayırlı olduğuna inanılır. Ramazan kelimesinin çok özel iki anlamı da vardır. Bunlardan bir tanesi Ramazan kelimesinin yaz sonu ve sonbahar başında yağan ve her şeyi temizleyen yağmur anlamıdır. İşte yağmurun dünyamızı ve yeryüzünü temizlemesi gibi Ramazan ayında oruç ibaretini yerine getirerek insanların da işledikleri günahlar bir çırpıda silinir gider. Ramazan kelimesinin bir diğer anlamı ise güneşten dolayı taşların yanması ve kızarması olayıdır. Güneş yüzünden yaşanan yanmada bu yerlerde yürüyen insanların ayakları yanar ve insanlar çok büyük zahmetler çekerler. Aynı şekilde oruç tutmuş insan da açlık ve susuzluk nedeni ile çok büyük zahmetlere ve hararetlere katlanırlar. Kızgın yerlere basan kişilerin ayaklarının yanması gibi Ramazan ayında da Müslümanların günahları yanıp kül olur.

Oruç tutulan Ramazan ayında insanlar için çokça hikmet de bulunur. Ramazan’ın insanlar için hem ferdi hem de sosyal faydaları vardır. Oruç ibaretinin yalnızca insan vücudunun aç bırakılması olarak görülmemesi gerekir. Oruç tutan kişiler aç ve susuz kaldıkları süre boyunca yoksul ve aç kişilerin halinden çok daha iyi anlarlar ve onlara yardım etmeye çok daha meyilli olurlar. Bunun yanı sıra oruç ibadeti ile aç kalınan zamanda Allah’ın insanlara sunmuş olduğu nimetlerin değeri de çok daha iyi anlaşılır ve Allah’a bu nimetler için şükredilir. Üstelik Ramazan ayında büyük ve geniş iftar sofraları kurulur, bu iftar sofralarında insanlar eşleriyle, dostlarıyla, akrabalarıyla ve komşularıyla bir araya gelirler. Bu da insanlar arasındaki birlik duygusunun ve bağın gelişmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayı yaklaşırken insanlar orucu bozan durumların neler olduğunu merak etmeye başlarlar. Öncelikle bir kişinin isteği dışında boğazına duman ya da toz kaçması, kişinin istemeden kusması, suya dalındığında kulağa su kaçması, öpmek, dokunmak, dişler arasında kalan çok küçük yemek artıklarının yutulması, tükürüğün ya da balgamın yutulması, kan aldırılması, gözlere ilaç damlatılması ya da gözlere makyaj malzemesi sürülmesi orucu bozmaz.

Haberin Devamı

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU? SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Müslümanlar sahura kalkmadan da oruç tutabilirler. Bunun önünde herhangi bir engel yoktur ve sahura kalkmadan oruç tutmak günah da değildir. Fakat sahur yapılmasında ve sahura kalkarak oruç tutulmasında çok fazla sevap vardır. Gerekirse yalnızca biraz su içmek için bile sahura kalkılması iyi olur.

Sahura kalkmanın insana çok büyük faydaları vardır. Sahur, insanların oruç sırasında sıkıntı yaşama ihtimallerini azaltır ve insanlar oruca karşı çok daha dayanıklı olurlar.

Sahura kalkmanın bir diğer faydası ise seher vaktinde de insanlar uyanık oldukları için bu saatlerde de dua etmeye, ibadet etmeye ve zikir etmeye fırsat yaratır. Ancak eğer sahura kalkılmaz ise o bereketli saatler boşa geçmiş olur. Bu da insanın maneviyatını azaltabilir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, iftar yemeğini çok acele bir şekilde yerken sahur yemeğini çok yavaş ve geç yerdi. Bunun nedeni de sahur yemeği ne kadar geç yenirse insanın da o kadar geç acıkmasıydı. Aynı şekilde peygamber efendimiz de sahur yemeğinin çok önemli olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

2017 RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ

Ramazan Bayramının Arefe Günü – 24 Haziran 2017 Cumartesi
Ramazan Bayramının 1. Günü – 25 Haziran 2017 Pazar
Ramazan Bayramının 2. Günü – 26 Haziran 2017 Pazartesi
Ramazan Bayramının 3. Günü – 27 Haziran 2017 Salı

RAMAZAN AYI VE ORUÇ İLE İLGİLİ HADİSLER

- İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak- Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar
- Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez
- Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir
- Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildiğim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!
- Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz
- Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır.
- Ramazan'da orucunu tutup da Şevval'den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir.

- Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.

- Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. Oruçlu için iki sevinç vardır; Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.

- Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.

- Kim, üzerinde Ramazan ayının orucu olduğu halde ölecek olursa, (ölünün velisi) her bir gün yerine, bir fakire yiyecek versin.