Dini Bilgiler Gönenli Mehmet Efendi Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Gönenli Mehmet Efendi Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

29.04.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Tarih boyunca birçok önemli din adamı da iz bırakanlar arasında yer almıştır. Bunlardan biri de Gönenli Hoca olarak da bilinen Gönenli Mehmet Efendidir. Gönenli Mehmet Efendi, bugün hala araştırılan önemli din adamlarından biridir. Gönenli Mehmet Efendi Kimdir? Kısaca Hayatı ve Ölümü hakkında merak edilenler.

Gönenli Mehmet Efendi Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

 Gönenli Mehmet Efendi ya da Gönenli Hoca, imamlıktan emekli olduktan sonra da hayır işlerine devam etmesinden dolayı hala birçok yerde adı bilinen kişilerdendir. Soyadı kanununun çıkmasıyla Öğütçü soyadını almış olsa da, birçok kişi tarafından Gönenli Hoca olarak tanınmaya devam etmiştir. Bugün adı hala birçok yerde anılmaktadır.

Haberin Devamı

Gönenli Mehmet Efendi Kimdir?

Aslen Kırımlı olan Mehmet Efendi, ilk görevine Gönen camisinde başladı. Askerliğini yaptıktan sonra da birçok camide imamlık görevini yapmıştır. İmamlığın yanı sıra birçok Kuran kursunda öğretmenlik ve vaizlik görevlerini de yapmıştır. Bunları resmi görevlerinden ayrı tutarak yapmıştır.

1940 ve 980 yılları arasında da birçok öğrenci yetiştirmiş ve birçok kişinin hayatına olumlu anlamda katkı sağlamıştır. Özellikle kadınların eksik kalan dini bilgilerini geliştirmeyi ve öğretmeyi amaçlamaktaydı. Gönenli Mehmet Efendinin bilindiği kadarıyla hiçbir tarikat da bağı da olmamıştır.

Kısaca Hayatı ve Ölümü

Bütün ömründe, resmi görevini layıkıyla yerine getirmenin yanı sıra hayır işlerine de yer vermiştir. 1991'de vefat eden Gönenli Hocanın, kendi adına bir cami inşa edilmiştir. Kuran kursu, kütüphane ve aşevi olan da bir külliye yaptırılmaktadır. 1995 senesinde ise Gönenli Mehmet Efendi adına İstanbul'da bir vakıf kurulmuş ve hayır işlerine devam edilmiştir.

Haberin Devamı

Ülkenin çeşitli yerlerinden gelen fakir öğrencilere de halktan topladıkları yardımlarla eğitim veren ve onlara yardımcı olan Gönenli Hocanın yaşamı boyunca etki ettiği öğrencileri saymak oldukça zordur. Yaşamı boyunca birçok hayırlı işe ve eğitimlere de sebep olan Gönenli Hocanın olumlu etkileri hala günümüzde devam etmektedir.