Dini Bilgiler Kaza Namazı Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir? Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

Kaza Namazı Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir? Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

25.09.2023 - 17:03 | Son Güncellenme:

Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde 5 vakit namaz Müslümanlara farz kılınmıştır. Namazını kaçıran kişilerin namaz vakti dışında namazını kılmalarına kaza namazı denir. Namazının vakit dışında kılan kişiler kaza etmiş olur. Kaza namazını kılarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Geçmiş namazların kazası kılmak için farzlarını kılmak gerekir. 5 vakit namazdan hangisi kaza edilecekse o vaktin farzının kılınması ve ona göre niyet edilmesi gerekmektedir. Kaza namazlarını kılmak için belirli bir gün veya zaman yoktur. Dileyen istediği zaman veya günde kaza namazını kılabilir. Kaza namazı nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Kaza namazı ne zaman kılınır? Kaza namazı ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kaza Namazı Nasıl Kılınır ve Niyet Edilir Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır

Kaza namazı vaktinde kılınması gereken namazların kaçırılması durumunda kılınmaktadır. Namazı vaktinde kılamayan kişiler namazı kaza etmiş olur. Kaza namazı kılınışı günde 5 vakit kılınan namazlara göre farklıdır. Kaçırılan vakit namazdan hangisi kaza edilecekse o vaktin farzının kılınması ve ona göre niyet edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

Namazlar sünnet ve farz olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Vakit namazlarında bu her iki bölümün de kılınması zorunludur. Ancak kaza namazlarında yalnızca farz rekatlarının kılınması zorunludur. 

Kaza namazı kılınırken eğer sabah namazı ise, yalnızca iki rekat farzı kılınır. Bu rekatlar öğlen ve ikindi namazları için dörttür. Akşam namazının kazasında 3 rekat farzın kılınması gerekmektedir. Yatsı namazında ise, dört rekat farz kılınır. Ancak yatsı namazıyla birlikte vitir namazının da kaza edilmesi gerekmektedir. Vitir namazı, 3 rekat olarak kılınır. 

Kaza namazı kılmak için belli bir zaman yoktur. Fakat genellikle vakit namazlarının sonrasında kılınması uygun bulunmaktadır. Buna göre öğlen namazını kılamayan bir kimse, ikindi namazı sonrasında öğlenin kazasını kılabilir. 

Haberin Devamı

Kaza namazları hakkındaki hükümler, hadislerde ve bazı ayetlerde belirtilmektedir. Ayetler, namazı kaçıran bir kimsenin, sonrasında namazı kılabileceğini belirtmektedir. Bizzat Hazreti Muhammed tarafından söylenen hadisler de bu düşünceyi doğrulamıştır. Kaza namazları, vakit namazlarının farzı gibi kılınmaktadır. Kılınma usulünde hiçbir değişiklik bulunmamaktadır. 

Kaza Namazı Niyeti Nasıl Edilir?

Örneğin öğlen namazı için "Niyet ettim Allah rızası için öğlen namazının kazasını kılmaya" denilebilir. Bu şekilde niyet edildikten sonra namaz kılınabilir. 

Kaza namazına bu şekilde niyet edildikten sonra, aynı niyetle çok sayıda kaza namazı kılınabilir. Örneğin birkaç öğlen vakti namazı kaçırılmışsa, tek sefer niyet edilerek art arda hepsi kılınabilmektedir. 

Kaza namazı kılınırken, kişi hangi namazı kaza edeceğini hatırlamıyor olabilir. Bu durumda yine kaza namazı kılmak mümkündür. Niyet edilirken "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan son vakit namazı kılmaya" denilebilir. Veya daha önceki zamanlara ait kazalar kılınacak ise, "Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım namazların kazasını kılmaya" denilir. 

Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

Kaza namazı vakit namazının kaçırılması ile kılınır. Kaza namazını kılmak için belirli bir vakit yoktur. Geçmiş namazını kaza etmek isteyenler dilediği vakit namazlarını kılabilir.

Haberin Devamı

Kaza Namazı Kaç Rekat?

Kaza edilecek olan vakit namazının farzları ne şekilde kılınıyorsa yine aynı şekilde kaza namazında da kılınır.

  • Sabah namazı kazasının 2 rekât farzı kılınır,
  • Öğle namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
  • İkindi namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
  • Akşam namazı kazasının 3 rekât farzı kılınır,
  • Yatsı namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
  • Vitir namazı kazasının 3 rekât aynen kılınır.