Dini Bilgiler Kadir Gecesi Namazı Kılarken Kadir Suresi Yerine Ne Okunabilir?

Kadir Gecesi Namazı Kılarken Kadir Suresi Yerine Ne Okunabilir?

27.04.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı gece olarak tasvir edilen Kadir Gecesinde Müslümanlar vakitlerini ibadet ederek geçirmektedir. Dua kapılarının aralandığı bu mübarek gecede Kadir Gecesi namazı kılınır. Kadir Gecesi namazı kılarken Kadir Suresi okunması gerekir. Anca Kadir Suresini bilmeyen kişiler için yerine okunabilecek farklı sure bulunur. Kadir Gecesi namazı kılarken Kadir Suresi yerine ne okunabilir? Kadir Gecesi namazından okunan dualar ve sureler ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kadir Gecesi Namazı Kılarken Kadir Suresi Yerine Ne Okunabilir

Müslüman dünyası için önemli bir yere sahip olan Kadir Gecesi’nde Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlamıştır. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen gece ibadet edilerek geçirilir. Bu mübarek gecede Kadir Gecesi namazı kılınır.  

Haberin Devamı

Kadir Suresi Yerine Ne Okunabilir? 

Kadir Gecesi namazını kılınırken okunması gereken bazı dua ve sureler bulunur. Bunlardan bir tanesi de Kadir Suresi’dir. Ancak Kadir Suresini bilmeyenler yerine Kevser Suresini okuyabilir. 

Kevser Suresi Okunuşu 

1. İnnaa'taynakelkevser
2. Fe salli li rabbike venhar
3. İnne şanieke hüvel'ebter 

Kevser Suresi Türkçe Anlamı 

1. Şüphesiz biz sana Kevseri verdik.
2. O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.
3. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir. 

Kadir Gecesi Namazı Kılınışı 

Kadir Gecesi namazının kılınışı da şöyledir: 
 
1. rekatta: 1Fatiha, 3 kadir suresi ve İhlas suresi okunur 
2. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas suresi 
3. rekatta : 1 Fatiha 3 Kadir suresi 
4. rekatta : 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunur. 
 
Kadir Suresi 'ni bilmeyenler onun yerine kevser suresi(inna a'tayna)okuyabilir. 

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir Tahiyata oturulur, selamdan sonra on bir defa  "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Kadir Gecesi namazda bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. 
 
Kadir suresi okunarak kılınan Kadir Namazı 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir, namazın kılınışı sırasında Fatiha ve Kadir Suresi okunur. 

Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir? 

  • Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
  • Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  • Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
  • Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
  • Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
  • Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
  • Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kadir Gecesi Tesbihleri 

-Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.

- Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur."

-Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim.

-Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. [Tefsir-i Mugni]

Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Zikirleri ve Salavatları

100 "Elem neşrah leke sadrak..." 

100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..." 

100 defa da Resûlullah (s.a.v.) 

100 İstiğfar ” estağfirullah el azim ve etübü ileyk” 

100 La ilaheillallah 

100 Elhamdülillah 

100 Allahü Ekber 

100 Sübhanallah 

100 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim 

100 Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber. 

100 Salavat(Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed.) 

Kadir Gecesi Duaları

Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Hazret-i Peygamber, Hz. Aişe’ye 

"Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni." die dua et buyurdu.

Kadir Gecesi Duası Türkçe Anlamı

Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde:

-Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.