Dualar Gece Duası: Gece Yatmadan Önce Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir?

Gece Duası: Gece Yatmadan Önce Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir?

Gece yatmadan önce rahat bir uyku için gece duası yapmak önemlidir. Hadis kaynaklarında da gece yatarken okunan bazı dualar ve sureler geçmektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) gece yatmadan önce okumayı tavsiye ettiği gece duası vardır. Gece yatmadan önce okunan dualar nelerdir? Yatarken okunan dualar ve sureler ile ilgili detaylı bilgilere Gece Duası başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Gece Duası: Gece Yatmadan Önce Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir

Yatmadan önce Allah’a sığınmak isteyenler gece duasını okuyarak uykuya dalarlar. Uyumadan önce elleri semaya açarak dua etmek oldukça önemlidir. Yatmadan önce okunan bazı dualar ve sureler vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) gece yatmadan önce okumaya tavsiye ettiği gece duası bulunur. Kur’an-ı Kerim’de ve hadis kaynaklarında gece duasının önemine değinilmiştir.  

Haberin Devamı

Gece Duası 

Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke. Amentü bi-kitabike'l-lezi enzelte ve bi-nebiyyike'llezi erselte. 

Anlamı:  

Allah'ım! kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek azabından korkarak sırtımı sana dayadım sana sığındım sana karşı yine senden sığınacak yoktur indirdiğin kitabı ve gönderdiğin peygambere inandım. ''Eğer bu duayı yapıp yattığın gece ölürsen, iman üzere ölürsün, ölmez de sabaha çıkarsan hayra kavuşursun.” (Buhârî, Vudû 75) 

Gece Yatmadan Önce Okunan Dualar ve Sureler  

- Bismike rabbi vedağtü cenbi ve bike erfauhü, fein emsekte nefsi ferhamhe, ve in ersaltehe fehfezhe, bima tehfazu bihi ibadekessalihin. ‘Buhari 11/126, 

Haberin Devamı

Anlamı: Senin ismin ile Rabbim’in yanımı (vücudumu) bıraktım ve senin meşietinle onu kaldırırım. Ruhumu alırsan ona rahmet et. Şayet geri gönderirsen salih kullarını koruduğun şekilde onu koru.’ 

- ‘Allahümme gini azabeke yevme tub asü ibadeke’ 

Anlamı: ‘Kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azabından koru.’ Ebu Davut 4/311 

- ‘Bismikellahümme emütü ve ehya’ Buhari 11/113. 

Anlamı: Allah’ım senin isminle ölür ve yaşarım. 

Peygamber Efendimiz İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.  

Peygamber Efendimizin Okumayı Önerdiği Dua 

Peygamber Efendimiz yatmadan önce; Fatiha suresi ile birlikte bir sure okumayı ve daha sonra, 

"La İlahe İllallah, Vahdehu La Şerike Leh, Lehü'l mülkü ve Lehü'l Hamdü ve hüve Âlâ Külli Şey'in Kadîr" ve "La havle velâ kuvvete illâ Billah" demeyi, sonrasında ise 33 kere "SübhanAllah", 33 kere "Elhamdülillah" ve 34 kere ise "Allahu Ekber" demeyi ve böylece bu tesbihatı 100’e tamamlamayı ve Kâfirûn sûresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Rivayete göre Efendimiz bu tavsiyeyi Hazreti Ali ve Hazreti Fatma (r.a.) bir akşam evlerine misafir olduğu sırada tavsiye etmiştir. (Ramûz, c. 1/26-1) 

 

Yazarlar