Gündem Rasih Nuri İleri hayatını kaybetti

Rasih Nuri İleri hayatını kaybetti

07.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyalist hareketin önde gelen isimlerinden Rasih Nuri İleri dün sabah saatlerinde İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti.

Rasih Nuri  İleri hayatını kaybetti

Cenevre doğumlu 94 yaşındaki İleri, 1942 yılından bu yana Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeliğini sürdürdü. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne kaydolan İleri, 1967’de partiden ihraç edildi. Bir sene sonra ise Milli Demokratik Devrim Derneği kurucusu ve ardından Genel Sekreter Yardımcısı oldu.
1970’de kurulan İstanbul İşçi Birliği Genel Başkanı olarak da görev yapan Rasih Nuri İleri, 1973 yılında “Haziran Hareketi” örgütünün 1 numaralı sanığı olarak yargılandı ve beraat etti. İleri, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde TKP’den partinin en yaşlı üyesi olarak İstanbul’da 2. bölgede birinci sıradan aday olmuştu.

Komünist hareketin ulu çınarı
İleri’nin vefatının ardından TKP tarafından yapılan açıklamada, “Bugün Türkiye komünist hareketinin ulu bir çınarı devrildi. 19 yaşından itibaren Türkiye komünist hareketinin yorulmak bilmez bir militanı, üretken bir aydını ve onurlu bir önderi olan Rasih Nuri İleri, 22 yaşında Türkiye Komünist Partisi üyesi oldu. 1942’de katıldığı partisine ömrünün sonuna kadar bağlı kaldı. Anısı karşısında saygıyla eğiliyor, ailesine, dostlarına ve yoldaşlarımıza başsağlığı diliyoruz” denildi.
Rasih Nuri İleri’nin cenazesi salı günü Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek.