Gündem Reddi hakim talep edip duruşmayı terk ettiler

Reddi hakim talep edip duruşmayı terk ettiler

20.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerattepe davasını izlemek için gelenler 6 kez arandı. Avukatların erteleme talebi reddedilirken, Yeşil Artvin Derneği üyeleri ve avukatları ile davacılar reddi hakim talebinde bulunarak duruşmayı terk etti

Reddi hakim talep edip  duruşmayı terk ettiler

Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması dün başladı. Rize Adliyesi’nde görülecek Cerattepe karar duruşması için dün sabah Artvin’de toplanan 300 kişilik grup, otobüs ve özel araçlarla yola çıktı. Konvoyun önü, ilk olarak Artvin köprü mevkiinde polis ekibi tarafından kesildi. Kimlik kontrolü ve araç araması ile bir süre bekletilen grubun yolu Arhavi ilçesinde tekrar kesildi. Kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Rize il sınırında, Fındıklı ilçesi girişinde yine durduruldu. Polisin geniş önlem aldığı, Çevik Kuvvet ekipleri ile TOMA araçlarının bekletildiği ilçe girişinde, yine araçlar arandı, kimlik kontrolü yapıldı.
Fındıklı’daki arama noktasından yola çıkan grup Çayeli İlçesi ile Gündoğdu Mahallesi girişinde tekrar arandı. Adliye önüne ulaşanlar da burada yeniden kimlik kontrolü ve aramadan geçirildi. Artvin ile Rize arasındaki 156 kilometre boyunca konvoydaki vatandaşlar tam 6 kez arama noktasından geçirildi. Davaya müdahil olan 751 kişi arasında adı olmayanların geçişlerine izin verilmedi.

Erteleme talebine ret

Karar duruşmasının açılışında söz alan Avukat Mehmet, “Avukatlar dahi yolda 3 kez arandı. Gelemeyenler var. Davanın ertelenmesini talep ediyoruz” dedi. Mahkeme heyeti itirazı reddetti ve davanın görülmesine karar verdi. Duruşmada söz alan TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük, “Bilirkişi raporu alıntı metinlerden oluşturulmuştur. Bu raporu ben hoca olarak değerlendirsem notum ’sıfır’ olur ve ders tekrarı yapması gerekir” dedi.

Duruşmada söz alan Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu da, ÇED raporunda kendisine ait bir bilimsel çalışmadan intihal yapıldığını belirtti. Yeşil Artvin Derneği üyeleri ve avukatları ile davacılar, reddi hakim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk etti. Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, “Bazı davacı müvekkillerimiz ve bu davayı izlemek isteyen arkadaşlarımızın önemli bir kısmı yollarda mahsur kaldı. Adalete erişim hakkı, mahkemelerin aleniyeti ilkesi ihlal edilmiş oldu. Biz her ne kadar davanın özünü anlatmışsak da başka bir şekilde müvekkillerimizin olmadığı bir yargılama ile adalete erişemeyeceğimizi anladığımızdan, mahkeme hakimlerini reddetmeye karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

Süreç 1 ay sürecek

Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki “Reddi Hakim” talebini üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderecek. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de, reddi hakim talebinin gerekçelerini inceleyerek temyiz yolu açık olmak üzere bir karar verecek. Karar temyiz edildikten sonra reddi hakim talebi kabul edilirse yeni bir mahkeme heyeti Cerattepe davasına bakacak. Ancak talep reddedilirse aynı mahkeme davaya bakmaya devam edecek ve kararını açıklayacak. Bu hukuki sürecin en az 1 ay süreceği belirtildi.

Yazarlar