Dünya Rejim, Halep’in tarihi merkezinde

Rejim, Halep’in tarihi merkezinde

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dört yıldır muhaliflerin elinde bulunan Halep’in tarihi eski kent bölgesi, Suriye rejim birliklerinin eline geçti. Büyük toprak kaybına uğramaya devam eden muhalifler de, sivillerin korunması amacıyla ateşkes çağrısı yaptı

Rejim, Halep’in  tarihi merkezinde

Suriye rejim birlikleri, son günlerde Halep’in muhaliflerin elinde olan bölgelerindeki ilerleyişini sürdürürken, tarihi kent merkezini de ele geçirdi. Muhalif silahlı gruplar, sivil kayıpların engellenmesi amacıyla ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Rejim güçlerinin sağladığı ilerlemenin ardından silahlı muhalif grupların geri çekilmeye başladığını bildirildi. Savaş öncesi ülkenin ticaret merkezi olan ve stratejik öneme sahip tarihi Halep Kalesi’nin etrafındaki bölge,
yaklaşık dört yıldır muhalif grupların kontrolü altındaydı.
Rejim güçleriyle İran destekli Şii milislerin 3 haftadır yoğun topçu saldırısına maruz kalan Halep’in doğusunda, Rusya’nın da havadan destek verdiği bombardıman devam ediyor. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle son üç haftada yaşamını yitiren sivillerin sayısı 900’e yaklaşırken, muhalif savaşçılar, 12 semtte daha kontrolü kaybetti. Son kayıplarla birlikte Halep’in yüzde 70’inden fazlasının kontrolü rejim güçlerine geçmiş oldu.
‘Herşeye hazırız’
Suriye’de Esad rejiminin kuşatmasındaki Doğu Halep’te bulunan muhalif silahlı gruplar, son gelişmeler sonrası 5 günlük ateşkes ilan edilmesi ve sivillerin kentten çıkarılması çağrısında bulundu.
Muhalif silahlı gruplar, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, rejim, Rusya ve İran destekli Şii milislerce havadan ve karadan yoğun saldırı altında bulunan Doğu Halep’te sivil kayıpları engellemek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi. Üç yıldır Haleplilerin varil bombası, top atışı ve kimyasal silah saldırılarına alıştığı belirten açıklamada, “Halepliler son zamanda Rus savaş uçaklarının yerleşimlere kullandığı ‘sığınak delici’ bombalara ve sağlık merkezlerinin bilerek hedef alınmasına karşı kendilerini garantiye almak zorunda kaldılar” denildi.
Bununla beraber Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de görevli bir Rus subayın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çocukların dramı

Halepli 6 çocuk, Avrupa Parlamentosu üyelerinden Suriye’de barış için daha fazla çaba göstermelerini istedi. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani tarafından Brüksel’deki parlamento binasında organize edilen video konferansa katılan çocuklar, Suriye’deki günlük hayatlarını anlattı. Çocuklar elektrik, gıda sıkıntısı çektiklerini ve okulların düzenli olarak açılmadığını söyledi. Bununla birlikte bombardımanın yoğunluğu nedeniyle 25 çocuğun katılması planlanan konferansa sadece 6 çocuk katılabildi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Almanya Başkanı Jürgen Heraeus, Suriye’de 6 milyon çocuğun yardıma muhtaç olduğunu, yarım milyon çocuğun da yardım malzemelerine erişemediğini vurguladı.