Gündem Rekor sıcaklık kavuruyor

Rekor sıcaklık kavuruyor

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de pek çok ilde rekor düzeye ulaşan sıcaklar bunalttı. Vatandaşlar serinlemek için ilginç yöntemler denerken, doktorlar özellikle öğlen saatlerinde dışarı çıkılmaması uyarısı yaptı...

Rekor sıcaklık kavuruyor

Türkiye’de etkili olan sıcak hava dalgası vatandaşları ve gündelik hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vatandaşların sıcaktan etkilenmemek için başvurulan yöntemler ortaya renkli görüntülerin çıkmasına neden oldu.
- Hava sıcaklığının bu yılın rekor düzeye ulaştığı Antalya’da sıcaklık öğle saatlerinde gölgede 40 derece ölçüldü. O saatlerdeki nem oranının yüzde 25 seviyesinde olması nedeniyle hissedilen sıcaklık 41 derece oldu. Nem oranın düşük olması nedeniyle hissedilen sıcaklık oranı beklenildiği gibi 60 dereceye çıkmazken, öğleden sonra nem yükselmeye, sıcaklık düşmeye başladı.
Kamyon havuz oldu
- Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde bir kez bile denize giremeden yaz aylarını geride bırakan Baraj Mahallesi’nin çocukları, evlerinin hemen yanından akan sulama kanalına balıklama atladı.
- En sıcak günlerinden birini yaşayan Antalya’da hayvanat bahçesini gezmeye gelen çocuklar da oldukça zorlandı. Çocuklar her musluğun altında susuzluklarını giderek birbirinden farklı türde hayvanları ziyarete devam etti.
- Tokat’ta bir inşaatta çalışan işçiler, sıcak havadan bunalınca şirkete ait olan ve işyerinde bulunan kamyonun kasasını naylon branda ile kaplayıp su doldurarak havuza dönüştürdü.
- Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde termometreler 52 dereceyi gösterdi. Hava sıcaklığı nedeniyle Fırat nehrinde boğulmaların önüne geçmek için zabıta ekipleri Fırat kenarında önlem alarak nöbet tutmaya başladı.
Doktorlar uyarıyor
- Meteroloji yetkilileri, Adana’da gölgedeki rekor sıcaklığın saat 13.00 itibariyle 40.9 derece, nisbi nem oranının da yüzde 15 olduğunu, hissedilen sıcaklığın 42 derece olduğunu açıkladı.
- Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Akbaba da, sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını öneren Prof. Dr. Akbaba, “Güneş altına çıkmak zorunda kalanlar koruyucu krem sürmeli, geniş kenarlıklı şapka takmalı, yeterli sıvı almalı. Klimalı ortamlarda bulunanlar ise vücut dengeleri bozulacağı için güneşe çıkmamaya özen göstermeli” dedi.
- Meteoroloji 6. Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, “Doğu Akdeniz’de bugün mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde sıcaklık değerini ölçtük. Sıcaklar yarından itibaren düşmeye başlayacak” dedi.