Ege Rektör Kasman’dan ‘patent’ vurgusu

Rektör Kasman’dan ‘patent’ vurgusu

30.03.2017 - 03:46 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü, teknoparkların, patent üreten merkezler olması gerektiğini söyledi.

Rektör Kasman’dan ‘patent’ vurgusu

Türkiye’de inovasyona ayrılan kaynağın milli gelirin sadece yüzde 1’i olduğunu ifade eden Dokuz Eylül Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, teknoparkların patent üreten ve bunları ticarileştiren merkezler olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Rektör Kasman, ekonomik büyüme ile patent arasında doğrudan bir bağ olduğunu belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde bulunan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) ile Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO)’nin ortaklaşa düzenlediği Bilgilendirme Toplantısı, Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. DEPARK ve DETTO’da faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımıyla mevcut Ar-Ge ekosistemi hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, büyüme ile patent arasında doğrudan bir bağ olduğunu söyledi.

Büyük rakamlar

DEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hale Ören ve Prof. Dr. Ayşe Okur ile çok sayıda firma temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Rektör Kasman, “Türkiye’nin inovasyona harcadığı para, milli gelirimizin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor. Diğer bir ifadeyle; 800 milyar dolar milli gelirimizin yaklaşık 8 milyar dolarını inovasyona harcıyoruz. Bu, bizim gibi bir ülke için son derece düşük bir rakam” dedi.

Haberin Devamı

DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ise yol haritaları hakkında şu bilgileri verdi: “Biz önce çalışacağız, sonra üreteceğiz. Daha sonra bunu paylaşarak sizden katılmanızı isteyeceğiz. Biz hiçbir şeyin tek başına olmayacağının farkındayız. Biz, değişimin farkında mısınız mottosuyla yola çıktık” diye konuştu.

Teknolojik ürün

Türkiye’nin toplam ihracatının sadece yüzde 2.5’luk kısmının teknolojik ürün içerdiği bilgisini veren Rektör Kasman, Türkiye’nin inovasyon gücünü oluşturacak yapının önemine değindi. Kasman, teknolojik ürünler üzerinde durdu.

Yazarlar