Gündem Reşit oldu, davada hâlâ karar çıkmadı

Reşit oldu, davada hâlâ karar çıkmadı

16.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İskenderun’da 4 yıl önce 15 yaşındayken 37 yaşındaki C.B.’nin tacizine uğrayan Ö.B.’nin davası hâlâ karara bağlanamadı. Olay sonrası intihar girişiminde bulunan Ö.B’nin ruh sağlığının bozulup bozulmadığına yönelik tartışmalar ve art arda verilen raporlar yargılamayı uzattı...

Reşit oldu, davada hâlâ karar çıkmadı

İskenderun’da 2011 yılında 15 yaşında cinsel istismara uğradığı belirtilen ve Adli Tıp tarafından beden ve ruh sağlığının bozulduğu kararlaştırılan Ö.B.’nin davası, reşit olup 19 yaşına gelmesine rağmen hâlâ bitirilemedi. Doğan Haber Ajansı’nın aktardığı habere göre, skandal davayla ilgili süreç şöyle gelişti:

Haberin Devamı

İskenderun’a bağlı bir köyde kepçe operatörü C.B. (37) inşaat temeli için çalıştığı bir evde yalnız bulunan kız çocuğu Ö.B.’den su istedi. Evin mutfağına su getirmeye giden Ö.B.’nin arkasından yaklaşan C.B.’nin, çocuğu dudaklarından öptüğü öne sürüldü. Daha sonraki günlerde telefonla görüştüğü Ö.B. ile değişik yerlerde buluşan C.B., yine kızı öptü. Ancak, cinsel ilişki olmadı. Anne N.B.’nin sürekli telefonla görüşen kızından şüphelenmesi üzerine C.B., çocuktan uzaklaştı. Yaklaşık 3 ay sonra Ö.B., ilaç içerek intihar girişiminde bulundu. Hastaneye kaldırılan Ö.B., tedavi sonrası Çocuk Şube Müdürlüğü’nde polislere ifade verirken cinsel istismar olayından da söz edince soruşturma başlatıldı.

‘Beni rahatsız etti ’

Haberin Devamı

İstismar mağduru çocukla ilgili sevk edildiği Hatay Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce ‘beden ve ruh sağlığının bozulmadığına’ ilişkin rapor verildi. Cumhuriyet Savcısı, tutuksuz sanık C.B. hakkında ‘Çocuğun basit cinsel istismarı’ suçlamasıyla 3-8 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. İskenderun 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasında C.B. suçlamaları reddederek, “Sürekli beni arayıp rahatsız etti. Bu nedenle konuşmak için kendisiyle buluştum. Yemek yedik ve nasihatlerde bulundum” dedi. Hatay Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün raporuna yapılan itiraz üzerine Adana Adli Tıp Kurumu mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulduğuna yönelik rapor verdi.

Yeni rapor nedeniyle sanığın alacağı cezanın 15 yıla kadar çıkabileceği gerekçesiyle mahkeme, ’görevsizlik’ kararı vererek dosyayı İskenderun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Davasının son duruşmasında savcı, sanığın zincirleme biçimde cinsel istismar suçunu işlediğini belirterek cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatlarının süre istemesi nedeniyle mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Yargı çocuk odaklı bakmıyor

Sabancı Vakfı ve Gündem Çocuk Derneği’nce yürütülen ’Büyüteç: Ayrımcılıkla Mücadelede Etkili Araçlar’ adlı proje kapsamında davayla ilgilenen avukat Şahin Antakyalıoğlu, şunları söyledi: “Cinsel istismar davalarında yargının bakış açısı çocuk odaklı değil. Oysa yasa çok açık; 15 yaşını doldurmamış çocuklara yapılan fiillerde şikâyet aranmaz. Ama ’rıza’ olduğundan bahisle ceza almamasına yönelik savunma yapılıyor. Maalesef yargı bu savunmalara itibar ediyor.”

Yazarlar