Gündem Revani tatlısı nasıl yapılır?

Revani tatlısı nasıl yapılır?

13.04.2018 - 15:02 | Son Güncellenme:

Mutfak kültürümüze Osmanlı İmparatorluğu aşçıları tarafından armağan edilen Revani Osmanlıca’da ‘değerli’ anlamına gelmektedir ve ilk kez askeri bir zafer sonrası kutlama amacıyla yapılmış, ünü Kafkasya’ya ve Balkanlara kadar yayılmıştır. O günden bu yana özel günleri, davetleri, bayramları ve tabii Ramazan ayı boyunca iftar sohbetlerini taçlandıran bu lezzetli tatlının tarifini sizlerle paylaşıyoruz...

Revani tatlısı nasıl yapılır

Revani Tatlısının Keki İçin Gereken Malzemeler

• 3 adet yumurta
• 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
Yarım su bardağı yoğurt
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı un (kıvama göre 1 buçuk su bardağı olabilir)
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 paket kabartma tozu

• 1 paket vanilya
• Tercihe göre limon kabuğu rendesi

Revani Tatlısının Şerbeti İçin Gereken Malzemeler

• 3 buçuk su bardağı su
• 3 su bardağı şeker
• Yarım limonun suyu

Revani Tatlısının Yapılışı

Revani tatlısının yapım aşamasına geçmeden önce malzemeleri bir araya getirmek zaman kazanmanızı sağlayacaktır. İlk olarak yapmanız gereken tatlının şerbetini hazırlamak... Şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Şerbetin soğuk olması gerektiği için ilk sırada yapılması gerekir. Kaynamaya başlayan şerbete limon suyu eklenerek yaklaşık 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra derin bir kapta yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılmalıdır. Ardından irmik, yağ ve yoğurt eklenerek tekrar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya da elendikten sonra karışıma eklenir.

Eleme işleminin sebebi daha güzel kabarmasını sağlamaktır. Bu arada fırın 180 derece sıcaklığa getirilir ve ısınması sağlanır. Limon kabuğu sevenler için rendelenmiş limon kabuğu eklenip karıştırılıp yağlanmış tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış olan fırında kızarana kadar pişirilir.

Pişen kek fırından alınarak yaklaşık 7-8 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkması sağlanır. Son olarak dilimlenir ve soğuyan şerbet üzerine dökülür ve 2 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Dinlenen revani servis aşamasına geldiğinde üzerini Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz yanında kaymak ile servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun!