Gündem Robot teknolojisi ile ameliyat

Robot teknolojisi ile ameliyat

20.04.2018 - 14:05 | Son Güncellenme:

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Bölümü tarafından geliştirilen ve uygulamaya alınan robot hipofiz bezi ameliyatlarında kullanılmaya başlanacak. Bu robotun insan elinden elli bin kat daha hassas olduğu belirtildi. Bu nedenle ameliyatların daha başarılı gerçekleşmesi bekleniyor...

Robot teknolojisi ile ameliyat

Kocaeli Üniversitesi’nde geliştirilen robotun hipofiz bezi ameliyatlarında kullanılmaya başlanması ameliyatların daha hızlı ve güvenilir olmasına yardımcı olacak. Bu projenin Tübitak tarafından da desteklenmesi ile hızlı sonuçlar alınmakta. Söz konusu robot 500 nanometre hassasiyetle hareket edecek. Beyin cerrahisi alanında kullanılacak olan bu robot hastaların daha iyi tedavi edilmesine de olanak sağlayacak.

Ameliyatlar daha hızlı olacak

Hipofiz bezi ameliyatları uzmanlık isteyen çok hassas bir operasyondur. Ayrıca bu ameliyatlar saatlerce sürebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için geliştirilen bu robot sayesinde işlem hızında artış yaşanacak. Robotun hassaslık oranının yüksek olması işlemi de daha güvenilir bir şekilde yapmasına olanak tanıyacak. Normal süreçte bir doktorun el hassasiyeti 0,1 milimetre iken robotun hassaslık oranı 0,5 mikrometredir. Bu da bir insan elinden elli bin kat daha hassas olduğunu göstermektedir. Bunun için güvenilir bir şekilde robotun sunacağı hizmet içeriğinden yararlanılabilecek.

Tıp öğrencileri test edecek

Robotun kadavralar üzerinde başarı ile uygulandığı, testlerden geçtiği belirtiliyor. Tıp öğrencileri uzun süredir teknoloji yardımı ile insan vücudu içerisinde üç boyutlu ameliyat gerçekleştirerek öğrenim kazanıyorlar. Bu robot yardımı ile de işlem yapabilecekler ve eğitimlerine de katkı sağlayacaklar. Kocaeli Üniversitesi tarafından geliştirilen bu sistem sayesinde ameliyatların el değmeden yapılması yeni bir akım da oluşturacaktır. Bu sayede ameliyatların daha güvenilir ve kontrollü bir şekilde yürütülebilmesi bekleniyor. Ayrıca bu sistem hassas ve güvenli olduğu kadar da hızlı. Bu sayede operasyon süresi minimum seviyeye iniyor.

Hipofiz bezi ameliyatları cerrahların en çok zamanını alan ameliyat türlerinden biri. Geliştirilen bu robot sayesinde cerrahlar daha fazla ameliyat yapabilme imkanını da bulabilecekler. Ayrıca bu robot sayesinde cerrahi bilgisi az olan kişiler de ameliyat ekibinde yer alabilecek.