Gündem Rus mafyası İstanbul’da toplandı

Rus mafyası İstanbul’da toplandı

25.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna ve Rus mafyasının önde gelen 50’den fazla isminin 10 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna konulu bir toplantı yaptığı öne sürüldü. Ukraynalı mafya babası Roman Rotman İstanbul dönüşünde gizli servis tarafından tutuklandı...

Rus mafyası  İstanbul’da toplandı

Ukrayna ile Rusya arasında devam eden siyasi kriz yüzünden her iki ülkedeki yasadışı organize suç örgütlerinin bu yüzden bir araya geldiği toplantıyı da İstanbul’da gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Ukrayna hükümetine bağlı olan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele birimi Antikor’un haberine göre, Odessa kentinde sendika binasının ateşe verilmesiyle 40 kişinin hayatına mal olan katliamın ardından, Ukrayna polisi, mafya üyelerine karşı operasyon yapmış birçok kişiyi de gözaltına almıştı. Ukrayna ve Rus mafyası, katliam sonrasında, Ukrayna krizinde nasıl bir yol izleyeceklerini belirlemek için toplanma kararı aldı. İki ülkenin önde gelen suç örgütü liderlerinin 5 Mayıs’ta Odessa’da bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Ancak bu görüşme hiçbir zaman gerçekleşmedi. Çünkü mafya liderlerinin şaşırtma amaçlı Odessa’da yapacağı toplantı 10 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşti.

İzlenecek yol belirlendi
50’den fazla mafya babasının katıldığı toplantıya, önde gelen mafya liderlerinden “Sirkçi” lakaplı Oleg Pirogov, “Sezar” lakaplı Victor Zarinov, “Mamuka” lakaplı Mamuka Chkadua, “Jora Tashkent” lakaplı Georgy Sorokin gibi isimler katıldı. İstanbul’da ismi açıklanmayan deniz kıyısındaki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Ukrayna’daki durumda mafyanın nasıl bir tavır izleyeceği masaya yatırıldı.
Odessa’da yaşanan katliamla ilgili olarak sorumlu şebeke üyelerine ölüm cezası veya örgütten atılma gibi bir karar alınmadı. Ancak hapse girenlere sonuna kadar hukuki yardım yapılması konusunda uzlaşma sağlandı.

Siyasete karışmama kararı
İstanbul’daki zirvede alınan en önemli karar ise Ukrayna ve Rus mafyasının siyasete kesinlikle karışmayacağını bildirmesi oldu. Toplantıda, cezaevlerinde sıkı bağlantıları olan Ukraynalı mafya babası Roman Rotman, “Racon kesici” yani suç örgütleri arasındaki husumeti çözmekle görevlendirildi. Ancak Rotman, İstanbul’dan dönüşte Kiev’e ayak basar basmaz Ukrayna gizli servisi SBU tarafından tutuklandı. Bu tutuklanma sonrasında İstanbul’daki mafyalar toplantısı ortaya çıktı.