Gündem Ruslar ve Çekler böcek Suriyeliler kuş çaldı

Ruslar ve Çekler böcek Suriyeliler kuş çaldı

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turist olarak geldikleri Türkiye’de bitki ve hayvan çalmaya kalkışanlara bakanlık göz açtırmadı. Son 11 yılda 68 biyokaçakçılık vakasında 3 milyon 700 bin TL para cezası kesildi...

Ruslar ve Çekler böcek Suriyeliler kuş çaldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, biyokaçakçılıkla mücadelede kararlılığını sürdürüyor. DKMP Genel Müdürlüğü, son 11 yılda bitki ve hayvan kaçırmaya çalışan 129 kişiye 3 milyon 700 bin lira cezai yaptırım uyguladı. Bu cezaların yaklaşık 600 bin lirası ise 2015 içerisinde biyokaçakçılık yaparken yakalanan 15 kişiye verildi. 2018’de ise biyokaçakçılık vakasının yaşanmadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

2007-2018 arasında 19 farklı ülkenin vatandaşları Türkiye’de biyokaçakçılık yaptı. Böcek kaçakçılığında Çek ve Rus vatandaşları dikkat çekti. Çekler yedi kişi ile ilk sırada yer alırken, onları beş kişi ile Ruslar, dörder kişi ile Almanlar ve Japonlar ve bir kişi ile Romanya takip etti.

Bitki kaçakçılığında Almanlar

Son 11 yılda bitki türlerinin Avrupa ülkelerince kaçırıldığı görüldü. Buna göre dokuz Alman vatandaşı bitki kaçırırken yakalandı. İlk sırada yer alan Almanya’yı Japonya, Macaristan, Holanda, İtalya, İngiltere, Danimarka ve Türk vatandaşları takip etti.

‘Jandarmaya ihbarda bulunun’

Biyokaçakçılık konusunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirten bakanlık yetkilileri, toplumda farkındalığı artırmak için yaklaşık 300 bin kişiye biyokaçakçılık eğitimi verildiğini söyledi. Vatandaşların ihbarlarının kaçakçılığı önlemede önemli olduğunu belirten yetkililer, “Sahip olduğumuz zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi. Arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşlarımız hiç vakit kaybetmeden 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunsun” dedi.