Dünya Rusya, ABD'den ayrıntı bekliyor

Rusya, ABD'den ayrıntı bekliyor

22.02.2017 - 16:40 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Lavrov, Washington'ın mutlaka kurulacağını duyurduğu güvenli bölge için daha fazla bilgiye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Rusya, ABDden ayrıntı bekliyor

Türkiye'nin ortaya attığı, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın göreve gelir gelmez mutlaka kurulacağını söylediği Suriye'de güvenli bölge, gündemden düşmüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konu hakkında ABD'den detaylı bilgi beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile konuyu Almanya'da görüştüklerini belirten Lavrov, "Tillerson, bu kavram üzerindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. ABD'den daha fazla detay bekleyeceğiz. Ancak ilkesel olarak, bu tür inisiyatiflerin, hem birçok aktörün bulunduğu sahadaki hem de havadaki gerçek durumu gözetmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Rus Dışişleri Bakanı'na göre, güvenli bölge kurulması için Şam rejiminin onayı alınmalı.

Suriye'deki Beşar Esad rejiminin en önemli koruyucusu olan Moskova, başından beri söz konusu adıma mesafeli.

Türkiye'nin uzun süredir dile getirdiği güvenli bölge için Trump geçen ay açıklama yapmıştı. ABD Başkanı, şiddetten kaçan insanları korumak için kesinlikle güvenli bölgeler kurulacağını söylemişti.

Haberin Devamı

İç savaşın altıncı yılını kısa süre sonra dolduracağı Suriye'de, muhalifler, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG, terör örgütü IŞİD ve Şam rejiminin kontrol ettiği dört farklı bölge mevcut.

24 Ağustos'ta sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatan Türkiye, kısa sürede 90 kilometrelik Cerablus-Azez hattını IŞİD teröristlerinden temizledi. Güneye doğru ilerleyen özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, IŞİD için hayati önemdeki El Bab'ı geri almak üzere.

Halihazırda güvenli bölge gibi işlev kazanan söz konusu alanda binlerce Suriyeli evlerine dönmüş durumda.