Dünya Rusya ABD’nin kararına kızgın

Rusya ABD’nin kararına kızgın

28.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulamasını öngören ve Başkan Donald Trump’ın olumsuz baktığı tasarı, Temsilciler Meclisi’nde ezici üstünlükle kabul edilirken, Rusya’dan bu konuya ilişkin sertlik dozu yüksek tepkiler geldi.

Rusya ABD’nin kararına kızgın

Bununla birlikte Trump’ın, Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyebileceği de öne sürüldü. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin yeni yaptırımlarıyla ilgili olası bir yanıt konusunda yorum yapmak için henüz erken olduğunu açıklarken, bu yaptırımlarla ilgili tasarının henüz yasallaşmadığına dikkati çekti. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda gerekli yanıtın verileceğini kaydeden Peskov, “Resmileştirilmiş bir karar, yasa olmadığı için şimdilik tepki vermiyoruz. Yasa tasarısına niçin tepki verelim? Yasa yürürlüğe girdiğinde tepki verilecek” diye konuştu.
‘Can acıtabilir!’
Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov ise, Avrupa Birliği, ABD’nin yaptırımlarını desteklerse, Rusya’nın vereceği yanıtın iki tarafın da canını acıtacağını söyledi. Rus Sputnik ajansına konuşan Cabarov “AB, ABD’nin yaptırımlarını desteklerse, Rusya’nın yanıtı iki tarafı da can acıtacak şekilde vurur” ifadelerini kullandı. Yanıtın, misilleme ve ekonomik yaptırımlar olabileceğini de ekleyen Cabarov, AB’nin kendilerine de zarar verebileceği için ABD’nin yaptırım kararına karşı çıktığını da vurguladı.
Rusya Federasyon Konseyi Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da, ABD’nin Rusya’ya karşı yeni yaptırımları ve Çin’e karşı nükleer saldırı tehditlerinin Washington’ın siyasal aklında düpedüz bir bozulma olduğunu gösterdiğini öne sürdü. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Puşkov “ABD, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar getiriyor, Çin’i nükleer saldırı ile tehdit ediyor. Siyasal akılda bir bozulma olduğu besbelli. Bir akut saldırgan paranoya biçimi” ifadelerini kullandı.

‘Veto da olabilir’

Beyaz Saray İletişim Direktörü Anthony Scaramucci, ABD Başkanı Trump’ın Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyebileceğini söyledi. CNN televizyonuna konuşan Scaramucci, Trump’ın Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzalayabileceğini ya da daha sert yaptırımlar uygulanması için veto edebileceğini söyledi. ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde yapılan oylamada, 419 ‘Evet’e karşı 3 ‘Hayır’la Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların artırılmasına yönelik tasarı kabul edilmişti.
Alanını daraltıyor
Tasarıya göre, Trump yönetiminin Rusya’ya yönelik yaptırımları hafifletmeden veya kaldırmadan önce Kongre’nin onayını alması gerekecek. Yasa tasarısının özellikle Trump’ın Rusya ile ilişkilerindeki alanını daraltacağı ifade ediliyor. Tasarıya göre Rusya’ya Ukrayna’daki adımlarıyla ilgili yeni yaptırımlar getirilirken, İran ile Kuzey Kore de nükleer ve balistik füze programları nedeniyle yaptırımlara maruz kalacak. Kabul edilen yasa tasarısının yasalaşabilmesi için önce Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor.