Dünya Rusya’dan, İran ve Hizbullah sözü

Rusya’dan, İran ve Hizbullah sözü

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de iç savaşın sona ermesi için Türkiye’nin yoğun diplomatik gayreti sonucu umut oluşturan ateşkesin ilanından sonra son açıklama Suriyeli muhaliflerin sözcüsü tarafından yapıldı.

Rusya’dan, İran  ve Hizbullah sözü

Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde ateşkes mutabakatına taraf olan silahlı muhalif gruplar adına Ankara’da açıklama yapan Usame Ebu Zeyd, Rusya’nın İran denetimindeki Şii milislerin Suriye’den ayrılacağı konusunda kendilerine söz verdiğini belirtti. Suriye’deki ateşkes konusunda Türkiye ile Rusya arasında mutabakata varılması ve yapılan resmi açıklamaların ardından dün akşam saatlerinde Ebu Zeyd, ateşkesi 13 grubun imzaladığını kaydederek “Ateşkes, Suriye’nin genelini kapsıyor. Hiçbir muhalif bölgeyi istisna etmiyor ve aynı zamanda sahada bulunan tüm askeri grupları içeriyor” dedi.
İran ile görüşmedik
Ebu Zeyd, rejimin ve İran’ın denetimindeki rejim yanlısı yabancı milis güçlerin ateşkese uyacağı konusunda Rus hükümetinin kendileriyle garantör olarak görüştüğünü söyledi.
Görüşmelerin uzun ve ayrıntılı geçtiğini kaydeden Ebu Zeyd, “Şunu vurgulamak istiyorum ki müzakereler süresince hiçbir şekilde rejim ve İran hükümeti temsilcileriyle bir araya gelmedik ve görüşmedik” diye konuştu. “Duruma baktığımızda, Suriye’de az bir silaha sahip ve baskı altında olan muhalifler, Rus ve İran güçlerinin yanı sıra 40’tan fazla Şii grubun desteğine sahip Esed rejimi ile savaştı” ifadelerini kullanan Ebu Zeyd, ateşkes sayesinde, Suriye’de yaşanan siyasi demografik değişimlerin ve Şii milislerin ülke topraklarına yerleşiminin durdurulmasını da hedeflediklerini dile getirdi. “Muhalif silahlı grupların komutanları, dünyanın gözü önünde yaşanan bu zor şartlar ve tehcir ortamında ateşkes şartlarında uzlaştı” diyen Ebu Zeyd, muhalif grupların liderlerinin kapsayıcı bir ateşkes sözleşmesi üzerinde anlaştığını aktardı.
Zeyd, Rusya’dan rejimi destekleyen İran milislerini Suriye’den çıkarma taahhüdünü yerine getirmesini, ateşkese sadık kalmasını ve ciddiyet göstermesini beklediklerini ifade etti.