Ekonomi Rusya pazarında hızlı büyüme bekliyoruz

Rusya pazarında hızlı büyüme bekliyoruz

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Rusya pazarında bundan sonra daha hızlı büyüme bekliyoruz” dedi.

Rusya pazarında hızlı büyüme bekliyoruz

Antalya’da düzenlenen Türkiye - Rusya Medya Forumu’nun ikinci gününde Rus ve Türk gazetecilerle bir araya gelen Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmeden sonra başlayan yumuşama sürecine vurgu yaptı.

Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün Rusya pazarına girişinin uzun yıllar öncesine dayandığını belirten Tanrıverdi, sektörün Rusya’da markalaşmaya başladığını söyledi. Tanrıverdi Rusya’da AVM’lerle birlikte alışveriş kültürünün de geliştiğini kaydetti. Rus basının yönettiği sorulara cevap veren Tanrıverdi, temel olarak iki ülke arasında yaşanan sorunlarda vize konusunun temel sıkıntılardan biri olduğunu söyledi.

Vize sorunu var

Tanrıverdi, “Daha yeni başvurduğumuz vize talebimize günlük vize alabildim” dedi. Moskova’da başlayan CPM Tekstil Fuarı’na katılmak için vize talebinde bulunduklarında Rus makamlardan 10 günlük vize alabildiklerini ifade eden Tanrıverdi, ”Vize taleplerini gittiğiniz işin süresine göre veriyorlar. Bu da sıkıntılara neden oluyor. Rusya ile tekrar vizesiz döneme geçilmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

Rusya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin üzerindeki mali baskıların azaldığını ifade eden Tanrıverdi, yeni dönemde vize konusu ve Rusya’da çalışan personele yönelik oturma izni gibi konuların öncelikli olduğunu söyledi. Rusya’da iş yapmanın ve bu pazarda güçlü bir şekilde var olmanın doğru partnerlerle kurulan işbirlikleri ile olabileceğini söyleyen Tanrıverdi, sektördeki pekçok Türk firmanın Rusya’ya gitme hedefleri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

TL ve ruble ile alışveriş

Rusya’da potansiyeli yüksek olan iki pazardan birinin elektronik, diğerinin de tekstil olduğunu aktaran Tanrıverdi ruble ile işlem yapılmasının Rus tüketicilerinin yararına olduğunu söyledi.

Eğer iki ülke arasında yapılan ticari işlemlerde TL ve ruble baz alınırsa Rus vatandaşlarının satın alacakları ürünlerde yüzde 15 ve 20’ye varan oranlarda alışveriş yapacağını söyleyen Tanrıverdi, “Eğer Rus iş adamları ruble ve TL üzerinden işlem yapabilirlerse döviz kurundan korunmuş olurlar.

Dolar euro kur riski ortadan kalkar. Direkt olarak ruble ile alıp mal alıp satmak onlara maliyetler konusunda da fikir verecektir. Maliyet kontrollerini yapma imkânına kavuşacaklar.”