Gündem Rüya nedir? Neden rüya görürüz?

Rüya nedir? Neden rüya görürüz?

13.04.2018 - 18:43 | Son Güncellenme:

Rüyalar kimilerine göre mistik, kimilerine göre bilimsel sebeplerle ortaya çıkıyor. Örneğin bilim insanı Sigmund Freud’a göre rüyalar ‘bilinç dışı arzuların örtülü olarak dışa vurumu’ anlamına geliyor. Uykunun Rem evresinde görüldüğü kabul edilen rüyaları hem psikiyatri bilimi hem de geleneksel bilgiler ışığında ele alacağız...

Rüya nedir Neden rüya görürüz

Rüya Tabiri Neye Göre Yapılır?

Haberin Devamı

İnsanlar asırlar boyu rüyaları hep merak etmişlerdir. Antik Mısır ve Antik Yunan uygarlıklarında rüyalar konusunda farklı görüşler ortaya atılmış ve rüyaların Tanrı’nın insana seslenişi olduğu düşünülmüştür. Rüyalarda görülen simgelerin bir anlamı olduğu düşünülerek ‘rüya tabirleri’ kavramı ortaya çıkmıştır. İslam toplumlarında da takva sahibi olan kişilerin rüyaları yorumlayabileceği benimsenmiştir.

Rüya tabirleri her zaman insanların en çok ilgisini çeken konulardan biri olmuştur. Görülen rüyaların bilinçaltı rüyalar ya da geçmiş ve gelecekten haber veren haberci rüyalar olabileceği düşünülerek rüya yorumları yapılmaktadır. Ülkemizde genellikle İslami kaynaklara ve psikanaliz bilimine başvurularak rüya tabirleri yapılmaktadır.

Haberin Devamı

İslami kaynaklar, peygamberlerin rüyalar konusundaki açıklamalarını örnek alarak rüyaların İslam’a uygun yaşayan kişiler tarafından yorumlanması gerektiğini savunur. Psikiyatrik rüya yorumları söz konusu olduğunda ise rüyada görülen belli nesne ve şekillerin taşıdığı anlamlara göre rüyanın bilinçaltında yer alan bir olayı simgelediği düşünülür. Ve buna göre yorum yapılır. Rüyalar İslami veya psikanaliz kaynaklı rüya tabirlerinin yayınlandığı internet sitelerinden faydalanarak yorumlanabilir. Rüya tabirleri ve anlamları kişiye göre farklılık arz edeceğinden rüyayı en iyi gören kişi kendisi yorumlayabilecektir.

Rüya Tabirlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Rüyalar çoğu zaman gün içerisinde yaşanan olayların bilinç üstüne çıkması şeklinde olur. Ve her bir rüya ortalama 90 saniye gibi çok kısa bir süre devam ettiği halde çok uzun süre yaşanmış gibi hissedilir. Zira rüyada zaman kavramı yoktur. Rüyalar yorumlanırken öncelikle kişi kendi yaşadıklarına ve ruh haline uygun olarak kişisel yorumunu yapmalıdır. Sonrasında gördüğü belli bir nesne varsa bunun ne anlama geldiğini güvenilir bir kaynaktan incelemelidir.