Gündem Rüzgar Çetin'e 7 yıl 6 ay hapis

Rüzgar Çetin'e 7 yıl 6 ay hapis

12.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Trafik kazasında bir polis memurunun şehit olmasına neden olan yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin, “bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı

Rüzgar Çetine 7 yıl 6 ay hapis

Trafik kazasında bir polis memurunun şehit olmasına, birinin de yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle yargılanan yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Beşiktaş’ta polis memuru İsmet Fatih Alagöz’ün şehit olması, polis memuru Emre Tetik’in de ağır yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada tutuklu yargılanan Rüzgar Çetin, “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Çetin’in, “tutuklu kaldığı süre, aldığı ceza miktarı ve mağdurların şikayetinden vazgeçmesi” nedeniyle oy çokluğuyla tahliyesine karar verilmişti.

‘Terörist muamelesi’

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar da sanık Çetin’in dosya kapsamı ve toplanan delillere uygun olarak, daha üst oran belirlenerek cezalandırılması istemiyle yerel mahkemenin kararına itiraz etmişti. Bu kapsamda, dava dosyası incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi’nde yapılan ilk duruşmaya, sanık Çetin ve avukatları katıldı. Savunması sorulan Çetin, şunları söyledi:

“Trafik olan bir yolda 30-40’la ilerliyordum. Bunların aksi söyleniyor hep, aşırı hız, aşırı alkol... ‘Ayyaş şoför’ deniliyor. Hiçbiri doğru değil. Bir kadeh alkol içmiştim. Bunun da yasal sınırların içinde olduğunu varsayıyorum. Haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Gazetede terörist gibi, katilmiş gibi yansıtıldım.” Mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı ise, “Alkol ölçüm raporu düzenleniş saati ve bilimsel veriler göz önüne alındığında, yasada sanığın güvenli sürüş yeteneğinin kaybedilme sınırı olarak belirlenen 1.00 promil düzeyi üstünde alkollü olarak ve hızını mahal şartlarına uyarlamadığı, bilinçli taksirli olarak aracını sevk ve idare ettiği, mağdur Tetik’in sanık hakkında şikayetinden vazgeçtiği tüm yargılama safahatından anlaşıldığından sanığın tecziyesine karar verilmesi talep olunur” dedi. Davayı karara bağlayacağını açıklayan Daire Başkanı Hasan Dicle, Çetin’e son sözünü sordu. Sanık Çetin de “Çok üzgünüm. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Takdiri mahkemeye bırakıyorum” dedi. Kararını açıklayan 19. Ceza Dairesi, sanık Çetin’i önce “taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İyi hal indirimi

Suçun bilinçli taksirle işlendiğini belirten daire, cezayı yarı oranında artırarak, 9 yıla çıkardı. Çetin’in duruşmadaki iyi halini de dikkate alan daire, cezayı 7 yıl 6 aya indirdi. Çetin hakkında konulan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar veren daire, Çetin’in ehliyetine de 2 yıl süreyle el konulmasına hükmetti. Karar, oy birliğiyle alındı.

Haberin Devamı

‘Cezaevi yolu kapalı’

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, karara ilişkin şu yorumu yaptı:

“Yaralı kurtulan polis şikayetinden vazgeçmişti. O dönem mahkeme başkanı bu vazgeçmenin geçerli olmadığını belirtmiş ama diğer mahkeme üyeleri bağlayıcı olduğunu belirtmişti. Anlaşılan İstinaf Mahkemesi üyeleri haklı buldu. Burada mahkeme ne yaptı? Cezanın miktarını yeterli görmedi ve bir miktar artırdı. Bir anlamda yerel mahkemenin cezasını da onadı. Bu karar kesinleşmiş değil. Çünkü 5 yılı geçtiği için taraflar temyiz edebilir. Karar kesinleşmediği için cezaevi yolu kapalı. Bu durumda onanırsa da 1 yıl 1 ay kadar bir infaz süresi söz konusu olacak. 1 ayı kapalı cezaevinde geçecek, 1 yıl ise açık cezaevinde geçecek.”