Gündem S-400’ler imzayı bekliyor

S-400’ler imzayı bekliyor

08.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde vergi artışları ile başta hava savunma sistemleri olmak üzere güvenlik harcamalarına kaynak ayırmaya çalışan Türkiye’nin S-400’ler konusunda atacağı nihai adım bekleniyor.

S-400’ler imzayı bekliyor

S-400 füze sistemleri konusu, başta yüksek orandaki motorlu taşıtlar vergisi (MTV) zammı olmak üzere, vergi düzenlemeleriyle gündeme yeniden geldi. Son olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vergi artışından elde edilecek gelirin güvenlik harcamalarında kullanılacağını belirterek, “Kısa sürede nasıl bir düzenleme olacağı açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz. Yeni silah sistemlerini almak için Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktaracağımız, terörle mücadele, ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditleri bertaraf etmek ve caydırıcılık gücünü artırmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı’na aktaracağımız kaynak var” dedi.
Rusya’nın kuracağı S-400 füze savunma sistemi ise Türkiye’nin nihai kararını bekliyor. Rusya’ya kaparo veren Türkiye’nin kaç füze bataryasına ne kadar ücret ödeyeceği kesinleşmezken, 2,5 milyar dolarlık maliyet tahminleri yapılıyor. Füze savunma sisteminin ne zaman teslim edileceği ve bataryaların nereye yerleştirileceği konuları da Türkiye’nin nihai kararına bağlı. Füze savunma sistemleri konusunda halen ön anlaşma aşamasında olan Türkiye, projeyi kesinleştirecek imzayı henüz atmamış durumda. Kaynaklara göre Türkiye’nin ön anlaşması “iptal edilebilir” düzeyde.
Düşmanına karar verecek
ABD ve NATO askeri sisteminin kontrol mekanizmasının dışında bulunan S-400 sisteminin dost-düşman kuvvet ayırdını da içeren kaynak kodlarının tamamının Türkiye’ye verilmeyeceği, onarım işlerinin sadece Ruslar tarafından yapılacağı sızan bilgiler arasındaydı. Kaynaklar, kaynak kodlamasının Türkiye’nin düşman ülke algısına göre oluşturulacağına dikkat çekiyor.
Füzelerin konuşlandırılacağı yerler de tehdit olarak görülen ülkelere göre belirlenecek. Türkiye’nin Kuzey Irak yönetimi, Suriye, İran ya da AB ülkeleri ile ilişkileri, füze sisteminin konuşlandırılması ve sistemin kodlanmasında önemli rol oynayacak.