Gündem Saatler geri alınıyor

Saatler geri alınıyor

23.09.2014 - 22:59 | Son Güncellenme:

Saatler bir saat geri alınıyor. Mevsim geçişleri ve yazın sona ermesiyle yaz saati uygulaması çok yakında sona erecek. Gün ışığından faydalanmak için kış saati uygulamasına geçilerek saatler bir saat geri alınacak.

Saatler geri alınıyor

Valilikçe yapılan açıklamada ,saatlerin geri alınması ve kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma saatlerine ilişkin Resmi gazete de yayımlanan ilgili Bakanlar Kurulu kararı gereğince; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla, 26 Ekim pazar günü saat 04.00 den itibaren bir saat geri alınacak.

Haberin Devamı

Saatler neden geri alınır?

Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı.

Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte, ilkbaharda size kaybettirilen bir saat,

sonbaharda geri verilmektedir.

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması ‘gece zamanını da gündüze katmaktır’ ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00'de değil de 23:00'de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız.

Haberin Devamı

Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır.

Yazarlar