Gündem Saatler ne zaman geri alınacak?

Saatler ne zaman geri alınacak?

28.09.2015 - 14:57 | Son Güncellenme:

Saatler ne zaman geri alınacak sorusu yanıt buldu. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle yaz saati uygulamasının sona ereceği tarih, 25 Ekim'den 8 Kasım'a ertelendi.

Saatler ne zaman geri alınacak

Alınan bilgiye göre, yaz saati uygulamasının sona erdirilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.
Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

Haberin Devamı

Sandıklar hava aydınlıkken açılacak

Hem elektrik tasarrufu hem de gün ışığından daha fazla yarar sağlayabilmek için 29 Mart’ta geçilen yaz saati uygulamasında sona gelindi. 1 Kasım’da gerçekleştirilecek olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dolayısıyla normalde 25 Ekim’de sona erecek olan yaz saati uygulaması, hem saatler konusunda bir karışıklık yaşanmaması hem de sandıkların açılmasının havanın erken kararmasıyla akşam saatlerine kalmaması için ertelendi.

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla 8 Kasım’a ertelenen yaz saati uygulaması, 8 Kasım Pazar günü saat 04.00 itibariyle son bulacak. Bu tarihte saatler 1 saat geri alınacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Ülkemizde de he sene yaz saati uygulaması yapılmakta ve sonbaharda normal saate geri dönülmektedir.