İstanbul SABİR HACIYEV: “20 OCAK AZERBAYCAN’IN SEÇKİN EVLATLARININ KATLEDİLDİĞİ GÜNDÜR”

SABİR HACIYEV: “20 OCAK AZERBAYCAN’IN SEÇKİN EVLATLARININ KATLEDİLDİĞİ GÜNDÜR”

19.01.2015 - 14:42 | Son Güncellenme:

.

SABİR HACIYEV: “20 OCAK AZERBAYCAN’IN SEÇKİN EVLATLARININ KATLEDİLDİĞİ GÜNDÜR”

Azer Tac Ajansı Türkiye temsilcisi Dr. Sabir Hacıyev, Azerbaycan halkının milli tarihinde kanlı yazılan sayfalardan birinin 20 Ocak 1990 olduğunu söyledi.
Bakü’ye giren acımasız ordu birliklerinin Azerbaycan’ın bağımsızlığı için toplananlara özel üretilmiş mermi kullandığını anlatan Hacıyev, şöyle konuştu: “Rusya’nın Krasnodar vilayetinde seferberliğe alınan Ermeni asıllı gerilla gurupları özellikle bu harekette kullanılmış, bu bağımsızlığı bastırmak için çeşitli meselelerle esaslandırmağa ve işkenceyle işlenen kanlı olaya hak kazandırmaya çaba gösterilmiştir. Sayısız tanıkların ifadeleri, kesin olgular, binlerce fotoğraf, dehşet saçan video materyaller, gazeteci yazıları ve sübutlu deliller sahte komünist ideolojisini ve Sovyet ordusunun yaptıklarını ifşa etmiştir.” Kanlı sayfalardan birinin Yirmi Ocak faciası olduğunu anlatan Hacıyev, şunları söyledi: “20 Ocak olayı her şeyden önce bütün bir halka, masum ve sivil insanlara karşı işlenmiş savaş suçudur. Sovyet yönetimi Dağlık Karabağ meselesinde haksız tutum göstermiştir. Ermenileri desteklemeseydi, 20 Ocak faciası olmayacaktı.”
Komşu Gürcistan’a karşı da Ermenilerin kullanıldığını anlatan Hacıyeva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece son on yılda cephe hattında Ermeniler bir kaç kez Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne yönelik tahribat yapmışlar. Çarlık Rusyası’nın yayılmacı iddialarına, hem de İran’a karşı saldırgan niyetlerine gelince Petro’nun vasiyetinden bahsetmek yeterlidir. Yeri gelmişken XIX yüzyılın başlarında Çarlık Rusya ordusunun bugünkü İran topraklarında ve Türkiye’nin doğusunda işlediği vahşetler, benzeri görülmemiş yağmacılık ve soygun, toplu katliamlar ve cinayetler, derebeylik ve vahşilikler Deli Petro’nun vasiyetlerinden kaynaklanmıştır”
Sonuç olarak 20 Ocak faciasında Azerbaycan halkının seçkin evlatlarının katledildiğini anlatan Hacıyev, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir gecenin askeri cinayeti uzun yıllar barış ve sulhdan konuşan sahte komünizm düşüncelerini hiçe indirdi. Sovyet İmparatorluğu’nun çöküş sürecini hızlandırdı. Kazanılan, Azerbaycan halkının özgürlüğü, bağımsız devleti ve milyonlarca insanın ebedi ziyaretgâhına dönüşen milli şehitlik oldu.”

Yazarlar